Vasile Dîncu, despre avionul care a intrat neautorizat în spațiul aerian al României: O „lebădă neagră”, un incident ciudat

Ministrul Apărării Naționale Vasile Dîncu a spus că survolarea, miercuri seara, a spațiului aerian al Ungariei, României și Bulgariei de către o aeronavă bimotor reprezintă un incident „mai degrabă ciudat”, o „lebădă neagră”. Dîncu a declarat că nu este „niciun motiv de îngrijorare” și că nu a fost un eveniment care să pericliteze siguranța națională.

„Este un incident rar (…) este un incident mai degrabă ciudat, ca să spun aşa. Nu ştim încă mobilul acelei călătorii ciudate a unui bimotor prin spaţiul aerian din trei ţări, dar o să vedem, o să studiem cu siguranţă. O ”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, prezent joi la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Dîncu a precizat că nu deține alte informații față de cele prezentate în comunicatul dat miercuri publicității de către ministerul de resort și că sunt așteptate informații în plus de la autoritățile din statul vecin.

„Comunicatul nostru a fost exact la nivelul informaţiilor pe care le avem în acest moment. Sigur că aşteptăm din partea autorităţilor de unde a aterizat avionul să vedem date în plus. Deocamdată, nu avem date, dar suntem în corespondenţă cu autorităţile din ţara vecină pentru a vedea ce se întâmplă”, le-a răspuns Dîncu jurnaliştilor care l-au întrebat despre acest subiect.

Vasile Dîncu a spus că „securitatea aeriană a fost perfectă”, pentru că aeronava a fost întâmpinată de avioane de luptă.

„Nu era ceva care să pericliteze siguranţa naţională, era un bimotor care nu cred că … Noi am acţionat perfect conform regulamentelor, conform legii, deci ne-am făcut datoria. Securitatea aeriană este OK (…). Nu este un motiv de îngrijorare pentru noi acest incident”, a spus ministrul.

Întrebat dacă a discutat cu omologii săi din Ungaria și Bulgaria, Vasile Dîncu a spus că încă nu a făcut acest lucru pentru că „nu a fost un avion de vânătoare sau așa ceva”.

„O să discutăm, cu siguranţă, în momentul în care vom avea mai multe date despre asta. În momentul acesta, fiecare dintre cele trei ţări care sunt implicate, să spunem în acest fapt divers, au acţionat conform legii şi după aceea o să discutăm cu siguranţă, să vedem, să facem un raport comun, probabil, asupra acestui incident”, a adăugat ministrul Apărării.

Vasile Dîncu a explicat că s-a procedat corect, potrivit regulamentelor militare.

„În rest, opinia publică este liberă, pentru că noi deschidem site-urile noastre să fie libere, conturile de facebook să comenteze oamenii, este o dovadă de deschidere şi ne bucurăm de reacţii, chiar dacă ele sunt ironice. Este problema oamenilor asta. Sigur că majoritatea oamenilor nu au educaţie militară şi înţeleg acest lucru, nu am nicio problemă”, a conchis ministrul, potrivit digi24.ro.