„Vânătorii de extratereștri” investighează un semnal radio misterios din apropierea planetei noastre. Este cea mai mare revelație din ultimele decenii

„Vânătorii de extratereștri” investighează un semnal radio misterios din apropierea planetei noastre. Este cea mai mare revelație din ultimele decenii

Un semnal radio misterios recepționat din direcția Proxima Centauri, cea mai apropiată stea din zona noastră, este investigat cu mare atenție de o echipă de cercetători ce caută în univers urme de viață extraterestră. 

Oamenii de știință care fac parte din Breakthrough Listen Project – o inițiativă în valoare de 70 de milioane de lire menită să descopere urme de viață extraterestră cu ajutorul telescoapelor radio – studiază încă din aprilie 2019 semnalele transmise în proximitatea Terrei.

Proxima Centauri este un astru situat la 4,2 ani lumină de Pământ și are în jurul său două planete deja descoperite – una gigantică formată din gaz precum Jupiter și una stâncoasă, numită Proxima b și situată în zona considerată locuibilă.

Semnalul a fost detectat de telescopul radio Parkes din Australia în aprilie sau mai 2020, potrivit The Guardian, și spre deosebire de alte astfel de unde recepționate anterior, acesta nu a putut fi atribuit niciunei surse generate de activitatea umană.

Este probabil ca semnalul să aibă o explicație naturală, dar asta nu i-a oprit pe „vânătorii de extratereștri” să cerceteze mai atent decât ar fi făcut-o în mod obișnuit.

Echipa care se ocupă de studierea semnalului spune că este cel mai incitant de la semnalul „WOW!” recepționat în 1977 care a dus la multe speculații cu privire la faptul că ar fi fost trimis de o civilizație extraterestră îndepărtată.

Proxima b este o planetă similară Pământului care orbitează în zona locuibilă a astrului Proxima Centauri, un perimetru în care apa poate exista în stare lichidă pe suprafața acesteia.

Semnalul radio a fost detectat în frecvența de 980MHz, iar schimbările de frecvență au fost rapid corelate cu mișcarea planetei. Acest lucru ar putea fi o dovadă că există o a treia planetă în acest sistem, mai degrabă decât semnele unei civilizații extraterestre, despre care cercetătorii spun că este „destul de improbabil” să existe.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.