Valentin Cioromelea (AUR), sprijin pentru viticultorii calamitați din Niculițel. Ministerul Agriculturii nu a despăgubit tulcenii

În ultimii 3 ani asupra culturilor de viță de vie din localitatea Niculițel, județul Tulcea, una dintre cele mai importante podgorii ale județului, s-au abătut o serie de fenomene naturale care au distrus într-o proporție considerabilă producția (peste 80%). Senatorul AUR Valentin Cioromelea a sesizat Ministerul Agriculturii cu privire la situația viticultorilor din localitatea Niculițel, care, deși au depus dosarele pentru acordarea despăgubirilor în termen cu toată documentația necesară, despăgubirea propriu-zisă nu a fost acordată nici până în ziua de astăzi. Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii, a făcut abstracție de solicitarea senatorului AUR și nu a despăgubit niciun viticultor calamitat din Niculițel, ignorând zecile de dosare depuse.

,,La nivelul ministerului pe care îl conduceți, au fost primite dosarele pentru acordarea despăgubirilor către societățile SC Daiand Grapes Farm SRL și SC In Extension Farm SRL? Dacă da, de ce APIA nu a acordat despăgubiri conform  conform proceselor verbale nr. 2317/2/14.07.2021, 6059/14.09.2020, 2532/29.05.2019, 2317/1/14.07.2021, 6058/14.09.2020, 29.05.2019? Au mai fost primite și alte dosare de acordare a despăgubirilor din partea reprezentanților altor societăți din județul Tulcea?”, a întrebat senatorul AUR Valentin Cioromelea.

Peste 21 de hectare au fost considerate de către reprezentanții Direcției Agricole județene Tulcea, trimiși în teritoriu, ca fiind afectate de calamități naturale, iar administratorii unor podgorii urmau să primească despăgubiri. În contextul în care mai mulți tulceni se află în situația societăților care au făcut demersul necesar pentru a primi despăgubirile, senatorul Valentin Cioromelea solicită ministerului de resort să verifice de ce Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) nu a finalizat procesul astfel încât petenții să primească sumele necesare.

,,Cu siguranță, în situația celor două societăți tulcene se mai află și alți români care sunt prinși în hâțișul birocratic sau care, pur și simplu sunt ignorați de statul român”, a punctat senatorul Cioromelea.