Valentin Cioromelea (AUR): România devine grânarul Europei. Care sunt asigurările Ministerului Agriculturii privind necesarul intern?

România a devenit peste noapte lider european la exportul de cereale, în principal de grâu, orz, soia, și ulei de floarea soarelui. Cu cerealele Ucrainei, blocate în porturi și silozuri, și exporturile Rusiei oprite, țările care depindeau de aceste mărfuri s-au reorientat. Senatorul AUR Valentin Cioromelea cere asigurări ministrului Agriculturii și Dezvoltării Durabile, Adrian Chesnoiu, cu privire la necesarul intern de cereale.

Cu o producție record, de peste 11 milioane de tone de grâu anul trecut, România a devenit rapid furnizor pentru țările cu deficit de grâne. Domnule ministru, care vor fi demersurile pentru menținerea exportului de cereale în paralel cu asigurarea necesarului intern”, întreabă senatorul AUR Valentin Cioromelea.

Din ziua în care a început războiul, pe 24 februarie, la bursele internaționale prețul grâului a explodat și a ajuns la un nivel istoric. În ultimele două săptămâni, statul român a exportat aproape 180 de mii de tone de grâu, astfel, devenind principalul exportator la nivelul Uniunii Europene. Anul trecut, în aceeași perioadă fluctuăm între locul 5 și 7 în rândul țărilor care dădeau grâu la export, cu o cantitate de 62 de mii 800 de tone. Adică aproape de trei ori mai puțin.

România a devenit importantă și la exportul de orz. De la începutul lunii, din țara noastră au plecat spre statele din afara blocului comunitar, aproape 48 de mii de tone. Ocupăm astfel locul doi în rândul țărilor europene care au exportat orz în ultimele două săptămâni. După Franța, cu peste 92 de mii de tone. În primele două săptămâni de la începutul războiului România a fost și cel mai mare exportator de soia și ulei de floarea soarelui.