Valea Jiului, sufocată de tone de textile: Munții de haine second-hand amenință mediul înconjurător, amplificând criza deșeurilor

Peste 1.700 de tone de haine și încălțăminte uzate au fost aduse în România și deținute ilegal în două depozite din Valea Jiului. O firmă din municipiul Lupeni (video) se ocupa de ele. Unele orașe miniere din Hunedoara au ajuns destinații pentru gunoaiele importate de români.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a sesizat Poliția Municipiului Lupeni că a depistat în municipiul Lupeni din Valea Jiului un transport neconform de deșeuri și haine, conform Adevarul.


Gunoaie aduse în Valea Jiului

„La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Biroului de Investigare a Criminalității Economice Petroșani, care, împreună cu reprezentanți ai A.N.P.C., O.P.C. Hunedoara și Gorj, Garda de Mediu Hunedoara, au efectuat verificări la punctul de lucru din Lupeni al societății comerciale și la sediul social al societății, din orașul Uricani. În urma verificărilor efectuate, reprezentanții A.N.P.C. au dispus sigilarea și lăsarea în custodie a aproximativ 1.700 de tone de articole uzate de diferite sortimente (textile, jucării, încălțăminte etc.), importate din afara României ca și deșeuri. Articolele se aflau în două depozite și urmau să fie puse în vânzare, în magazine de profil”, a informat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

Reprezentanții depozitelor sunt cercetați penal pentru infracțiunii legate de colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu.

În ultimii ani, cantități uriașe de haine second-hand au ajuns în orașele din Valea Jiului, fiind depozitate în mai multe locuri din orașe.

Unele au fost puse în vânzare în magazine, altele au fost cumpărate de localnici pentru a fi folosite la încălzirea locuințelor, în locul lemnelor de foc.


Aninoasa, o altă destinație pentru „bulendre”

Alte materiale uzate au fost îngropate, ori abandonate în clădiri părăsite. Un astfel de loc este o clădire din orașul Aninoasa din Hunedoara (video), fostă cofetărie și restaurant, achiziționată recent de primărie. În încăperile ei au rămas tone de haine, de care autoritățile locale nu știu cum să scape.

Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL