Actualitate ROPRES

Vaccinarea suplimentară cu alt tip de vaccin decât cel folosit la vaccinarea completă pare mai eficientă, afirmă EMA

Vaccinarea suplimentară cu alt tip de vaccin decât cel folosit la vaccinarea completă pare mai eficientă, afirmă EMA

Vaccinarea cu alt tip de vaccin împotriva covid-19 după vaccinarea completă ar provoca un răspuns imunitar mai puternic decât cu acelaşi vaccin, anunţă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.Agenţia europeană, cu sediul la Amsterdam, a anunţat joi că studiază date pentru a decide dacă se aliniază unei decizii a Agenţiei americane a medicamentului (FDA), care a autorizat miercuri vaccinarea cu alt tip de vaccin decât cel de la vaccinarea completă.

Vaccinurile anticovid Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson şi AstraZeneca-Ofxord sunt autorizate, în prezent, în Uniunea Europeană(UE).

EMA a aprobat principiul vaccinării cu a treia doză Pfizer-BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 18 ani şi a lăsat statele membre UE să aleagă populaţia eligibilă.

”Constatăm că există câteva rezultate promiţătoare în studii care confirmă că această abordare provoacă, prin anumite combinaţii de vaccinuri, un răspuns imunitar mai puternic decât atunci când se foloseşte acelaşi tip de vaccin, la o vaccinare suplimentară”, a declarat într-o conferinţă de presă Marco Cavaleri, însărcinat cu strategia vaccinării la EMA.

Mai multe ţări au aprobat vaccinarea cu o doză suplimentară (”booster”) în vederea unei consolidări a imunităţii persoanelor vaccinate, care pare să scadă după câteva luni, însă de obicei cu acelaşi tip de vaccin.

Un studiu publicat în Statele Unite săptămâna trecută arată că persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson, care la fel ca AstraZeneca-Oxford foloseşte tehnologia clasică cu vector viral, pare să fie mai bine protejate la vaccinarea cu o doză suplimentară de vaccin cu tehnologia ARN mesager, precum Pfizer-BioNTech sau Moderna.

Vaccinurile cu ARN mesager administrate într-o doză suplimentară ”par să funcţioneze mult mai bine” în vederea stimulării apărării imunitare şi ”sunt capabile să suscite un răspuns imunitar cu adevărat puternic”, a declarat Cavaleri.

EMA urmează să decidă,

 » Aflați mai multe informații aici.

S-ar putea să-ți placă și...