USV și Universitatea Sorbona, conferință despre protecţia animalelor de laborator

Universitatea de Ştiinţe ale Vieţii din Iaşi „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi şi celebra Universitate Sorbona din Franţa au organizat pe data de 26 noiembrie prima Conferinţă Ştiinţifică Internaţională în domeniul Ştiinţei Animalelor de Laborator.Protecţia şi bunăstarea animalelor este un domeniu reglementat la nivel european, explică reprezentanţii USV, iar această legislaţie include protecţia faunei sălbatice, a animalelor din parcurile zoologice, a animalelor de fermă, a animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice precum şi transportul acestora.

La 22 septembrie 2010, Uniunea Europeana a adoptat Directiva 2010/63/UE care a actualizat şi înlocuit Directiva 86/609/CEE din 1986 privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice. Scopul Directivei este acela de a consolida legislaţia şi de a îmbunătăţi bunăstarea animalelor care încă sunt utilizate în scopuri ştiinţifice, precum şi de a implementa ferm principiul celor trei R în legislaţia UE (a înlocui, a reduce şi a îmbunătăţii procedurile privind utilizarea animalelor în scopuri ştiinţifice).

„USV, prin Facultatea de Medicină Veterinară, în colaborare cu Universitatea Sorbona, îşi propune, prin organizarea acestui eveniment, să devină centru de referinţă pentru formarea studenţilor, medicilor, medicilor veterinari, biologilor şi cercetătorilor care folosesc animale în scopuri ştiinţifice în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iaşi.

Reprezentaţii universităţii au spus că această directivă european este unică în lume fiindcă stabileşte ca scop final înlocuirea completă a utilizării animalelor în scopuri ştiinţifice.

„Utilizarea modelelor animale în scopuri ştiinţifice a contribuit la multe dintre progresele medicale. Medicamentele şi vaccinurile pentru animale de companie şi animale de fermă, medicamentele umane se bazează la fel de mult pe cercetarea utilizând animalele în scopuri ştiinţifice. În plus, majoritatea medicamentelor prescrise de doctorii veterinari sunt de fapt derivate din cele utilizate la om”, a precizat dr. Şerban Moroşan, profesor asociat USV, director UMS28 de la Universitatea Sorbona.

 » Aflați mai multe informații aici.