USR: PSD, PNL şi UDMR au făcut scut în jurul funcţionarilor publici incompatibili

Proiectul USR care vizează decuplarea funcţionarilor publici declaraţi incompatibili de ANI de funcţiile de conducere şi control în sistemul bugetar, propunere legislativă iniţiată de senatorul USR Cosmin Poteraş, nu a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor după ce deputaţii PNL, UDMR şi PSD au făcut front comun şi au refuzat să voteze iniţiativa, arată un comunicat de presă al partidului.Prin opţiunea „prezent, nu votez” adoptată, deputaţii PNL, UDMR şi PSD au făcut, practic, scut în jurul funcţionarilor publici incompatibili, mai indică sursa citată.

„Ideea proiectului de modificare a Legii Agenţiei Naţionale de Integritate a apărut în urma unor sesizări venite din circumscripţia Dolj cu privire la situaţii în care diverse persoane, incompatibile ca primari, se «transformau» ulterior în administratori publici, urmând să exercite atribuţii de primar. Ulterior, am discutat cu colegii şi mi-am dat seama că situaţia este generalizată, la nivel de ţară: cei care nu mai pot fi aleşi, pe o perioadă de 3 ani, sunt numiţi în diverse funcţii de răspundere şi, ce e mai important, gestionează banul public sau instituţii importante. Acest lucru contrazice spiritul legii, pentru că nu titulatura funcţiei e importantă, ci atribuţiile pe care persoana respectivă le exercită, în special, repet, când e vorba de bani”, a declarat senatorul USR Cosmin Poteraş.

Proiectul de lege propune, în primul rând, ca funcţionarii publici declaraţi incompatibili să ia, literalmente, o pauză de 3 ani de la funcţiile publice de conducere şi control, fie ele alese sau numite.

În al doilea rând, iniţiativa ridică problema prescripţiei, pentru că legea în vigoare în acest moment stabileşte o derogare de la dreptul comun şi lipseşte, practic, ANI de instrumentele necesare pentru a-şi face treaba. Pentru remedierea problemei, USR a propus abrogarea art. 25 alin. 5 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice,

 » Aflați mai multe informații aici.