USR îl acuză pe Lucian Bode că a copiat de pe Wikipedia în teza de doctorat

USR susține într-un comunicat de presă că a terminat de transcris teza de doctorat a lui Lucian Bode, iar verificarea lucrării arată că ministrul de Interne a tradus și copiat cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia.

Cristian Ghinea, inițiatorul demersului de transcriere a tezei ministrului, arată că analiza lucrării indică ”exemple de plagiat de pe Wikipedia, cu nici o sursă indicată, nici cu citat nici cu trimitere spre bibliografie”.

În plus, susține USR, pe tot cuprinsul tezei, notele de subsol nu corespund unor texte citate cu ghilimele.

Multe dintre aceste preluări se regăsesc în introducerile de pe Google ale unor articole academice, mai arată USR

”Ar fi mai ușor ca Lucian Bode sau coordonatorul său de doctorat să indice ce anume e scris de autorul tezei, pentru că exercițiul invers, cel normal potrivit oricăror norme academice de citare – anume a indica ce e preluat – e cu totul eșuat în acest caz. Practic, teza este o compilație de traduceri din surse deschise, cele mai multe introduceri ale unor articole academice unde s-a lungit evident fraza prin schimbări de topică – foarte probabil și pentru a scădea gradul de similitudine din softurile antiplagiat”, a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al USR.

Analiza realizată de USR cu toate textele din exemple puse unul lângă altul cel plagiat cu cel original: https://bit.ly/RecenzieDoctoratBode

Teza integrală de doctorat a lui Lucian Bode poate fi consultată aici: https://bit.ly/DoctoratBode

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a respins într-o declarație la Digi24 de săptămâna trecută orice acuzație de plagiat în lucrarea sa de doctorat.