Ursula von der Leyen și-a depus candidatura pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că tinde să uite de gestionarea ieșirii Regatului Unit din UE, moment cu care și-a început mandatul.

„De la început, mandatul meu a fost foarte provocator”, a declarat miercuri, la Bruxelles, Ursula von der Leyen, în timp ce a trecut în revistă principalele provocări cu care s-a confruntat din 2019, concentrându-se asupra pandemiei și invaziei Rusiei în Ucraina.

„A început de fapt cu Brexit – am tendința să uit asta – dar aceasta a fost prima lună a mandatului meu”, a spus ea. Von der Leyen nu a făcut nicio referire la Brexit în discursul său anual adresat Parlamentului European în septembrie anul trecut.

Von der Leyen, o conservatoare germană, și-a depus săptămâna aceasta candidatura pentru încă cinci ani la conducerea puternicului executiv al UE, care propune noi legi europene. Ea este clar favorită pentru acestă poziție, relatează Politico.

Decizia va fi luată după alegerile europene din iunie de către cei 27 de lideri naționali ai UE, care, în conformitate cu tratatele blocului comunitar, ar trebui să țină seama de rezultatele alegerilor.

Familia politică de centru-dreapta a lui Von der Leyen, Partidul Popular European, a declarat miercuri că aceasta este singurul său candidat, ceea ce înseamnă că va fi susținută în cadrul unui congres al partidului care va avea loc la București la începutul lunii martie.