UNSAR: Rata daunei RCA din România este printre cele mai mari din Europa

Din 100 de lei încasaţi, 84 sunt plătiţi către păgubiţi

Rata daunei RCA din România, adică raportul dintre daunele plătite şi primele brute subscrise, este printre cele mai mari din Europa, spun reprezentanţii firmelor de asigurări afiliate UNSAR, exemplificând că din 100 de lei încasaţi, 84 sunt plătiţi către păgubiţi.
Anual, din fiecare 20 de maşini înmatriculate în România, cel puţin una produce accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese . Această frecvenţă poate varia semnificativ, ajungând şi la valori de peste 22% în zona transportului de mărfuri.
Pe segmentul persoanelor fizice, proprietarii de maşini cu vârsta de până în 30 de ani înregistrează cea mai mare frecvenţă a accidentelor, la toate categoriile de motorizare: 6,4% (sub 1200 cmc), 6,2% (1201-1400 cmc) si 11,5% (peste 2500 cmc). Cea mai mare frecvenţă a daunelor este întâlnită, însă, în sectorul de transporturi, la vehiculele de dimensiuni mari, aceasta urcând până la 22,5% la vehiculele comerciale de mare tonaj (peste 16 tone), în timp ce dauna medie ajunge aici la valori mult mai ridicate decât media la nivel de piaţă.
Frecvenţa şi mai ales gravitatea accidentelor în România reies şi din datele Poliţiei Române . Astfel, în medie, în fiecare zi a anului 2020 s-au produs 17 accidente grave, soldate cu pierderi de vieţi sau răni grave, în ciuda contextului pandemic. Din cele 22.836 accidente, peste un sfert au fost grave.
În acest context, nu este deloc întâmplător faptul că şi indicatorii care ţin de daunalitate (rata daunei RCA, simplificat – raportul dintre daunele plătite şi primele brute subscrise) sunt printre cei mai mari din Europa. În primul semestru din 2021, acest indicator s-a situat la circa 84%, ceea ce înseamnă că din 100 de lei încasaţi din prima RCA, 84 sunt plătiţi către păgubiţi sau sunt utilizaţi la constituirea de rezerve.

 » Aflați mai multe informații aici.