Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind un ajutor financiar de 5 miliarde de euro pentru Ucraina

Ţările membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord pentru a adăuga 5 miliarde de euro la ajutorul pentru finanţarea cumpărării de arme pentru Ucraina, ca parte a unei revizuiri a unui fond de asistenţă gestionat de UE, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, relatează Reuters conform Agerpres.

„Acord!”, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE pe reţeaua X. „Ambasadorii UE s-au pus de acord asupra principiului reformării Fondului european de sprijin pentru pace (The European Peace Facility – EPF) pentru a susţine Ucraina cu un buget de 5 miliarde de euro pentru 2024”, adaugă preşedinţia belgiană, la finalul unei reuniuni desfăşurate la Bruxelles, după luni de dispute în care Franţa şi Germania, două dintre cele mai mari puteri ale UE, s-au aflat în centrul majorităţii dezbaterilor.

Fondul funcţionează ca un uriaş sistem de restituire, oferind membrilor UE rambursări pentru trimiterea de muniţii către alte ţări.

Franţa a insistat asupra unei politici ferme de „buy European” pentru armele eligibile pentru rambursări, în timp ce Germania a cerut ca ajutorul bilateral să fie luat în considerare la stabilirea mărimii contribuţiilor ţărilor la fondul respectiv, au declarat diplomaţii.

Potrivit acestora, s-a ajuns la un compromis care permite o oarecare flexibilitate în privinţa normelor „buy European” şi care ia în considerare o parte din valoarea ajutorului bilateral la calcularea contribuţiilor financiare ale membrilor.

Compromisul va permite ca fondul să fie folosit pentru a ajuta la finanţarea unei iniţiative a Cehiei de a cumpăra sute de mii de obuze de artilerie de care Ucraina are o nevoie strigentă din ţări din afara Europei.

Potrivit UE, EPF a fost deja utilizat pentru a aloca aproximativ 6,1 miliarde de euro pentru ajutorul militar acordat Ucrainei.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a propus anul trecut crearea unui nou fond special de lichidităţi pentru ajutorul acordat Kievului – Fondul de asistenţă pentru Ucraina – în cadrul EPF, cu un buget de până la 5 miliarde de euro pe an pentru următorii patru ani.

Aceasta determinat o dezbatere prelungită asupra regulilor pentru viitorul ajutor, care a condus în cele din urmă la acordul de miercuri.