Ungaria susţine acordarea statutului de stat candidat la UE pentru Ucraina: Discuţie telefonică între Viktor Orban şi Volodimir Zelenski

Viktor Orban i-a dat asigurări, marţi, lui Volodimir Zelenski că susţine acordarea statutului de stat candidat la UE pentru Ucraina. Anunţul vine după ce s-a constatat un consens, la reuniunea miniştrilor de Externe ai UE, pe această temă, în condiţiile în care purtătorul de cuvânt al premierului ungar declarase luni că Budapesta sprijină Ucraina doar alături de Bosnia-Herţegovina şi Georgia.

Preşedintele Ucrainei l-a sunat marţi pe premierul Ungariei pentru a discuta pe tema aderării ţării sale la UE, despre primirea refugiaţilor ucraineni, precum şi pe alte subiecte de interes între cele două ţări, relatează agenţia de presă MTI. În timpul discuţiei, Orban i-a transmis lui Zelenski că susţine cererea Ucrainei de a obţine statutul de candidat la aderare şi s-a pronunţat pentru eliminarea cât mai curând posibil a obstacolelor birocratice din calea integrării efective a ţării vecine în UE.

Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al lui Viktor Orban anunţase că Ungaria îşi doreşte ca Ucraina şi Republica Moldova să primească statutul de ţări candidate la UE în acelaşi timp cu Bosnia-Herţegovina şi Georgia, o condiţie aproape imposibil de îndeplinit. Mai devreme, agenţiile internaţionale de presă au relatat că există un consens la nivelul UE privind acordarea statutului de state candidate pentru Ucraina şi Republica Moldova. Decizia – unanimă – urmează să fie anunţată joi sau vineri, la summitul UE.