Ungaria interzice accesul în țară al TIR-urilor din România, începând din această noapte

Conform unui comunicat emis de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea, traficul automarfarelor – autovehicule cu o capacitate mai mare de 7,5 tone – pe teritoriul Ungariei va fi restricționat începând din seara zilei de joi, ora 23 (ora României), până vineri, 15 martie, ora 23.00 (ora României). Această măsură a fost luată de autoritățile ungare întrucât 15 martie 2024 este declarată zi de sărbătoare națională și nelucrătoare în Ungaria, transmite Agerpres.

Totodată, sursa menţionează că, începând cu luna martie, pentru zilele de week-end – în fiecare sâmbătă, ora 23.00 până duminica, ora 23.00, ora României -, autorităţile din statul vecin au reintrodus interdicţia circulaţiei autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone, pe teritoriul lor.

Restricţiile nu se referă la mijloacele de transport care efectuează transporturi de mărfuri periculoase, de animale vii, de produse alimentare perisabile ori supuse unui anumit regim de temperatură.

Având în vedere cele mai sus menţionate, în această perioadă şoferii automarfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la încheierea restricţiei de circulaţie pe drumurile publice din Ungaria.

Ungaria nu mai permite accesul românilor în țară, începând din această noapte

Conducerea ITPF Oradea precizează faptul că în aceste intervale de timp, traficul de călători şi autoturisme se va desfăşura în condiţii normale.

Autorităţile de frontieră din cele două state vor ţine permanent legătura, în vederea stabilirii unor măsuri comune, astfel încât, la ridicarea restricţiilor de circulaţie pentru automarfare pe teritoriul Ungariei, controlul de frontieră să se desfăşoare operativ (ex. folosirea la capacitate maximă a arterelor existente, suplimentarea de personal la controlul automarfarelor).

La ridicarea restricţiilor, Poliţia de Frontieră recomandă şoferilor de automarfare tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă deschise tranzitului de mărfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt.

De asemenea, recomandă consultarea aplicaţiei Trafic on-line dezvoltată şi pentru autovehiculele de mare tonaj care este disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.