Una dintre reformele de după Colectiv a picat: De azi, șefii de secții clinice din spitale vor fi numiți direct, fără concurs

Un amendament legislativ, introdus și șlefuit de parlamentari PSD, elimină concursurile pentru ocuparea funcției de șef în secțiile clinice din spitalele din România. Legea crește influența Universităților de Medicină și Farmacie (UMF) în spitale, inversând modificări legislative făcute în 2016.

În spitalele din România, secțiile în care se desfășoară, pe lângă activitate medicală, și învățământ sau cercetare științifică se numesc secții clinice.

Din 2016 și până astăzi, funcția de șef de secție clinică se câștiga prin concurs, la care puteau participa cadre universitare, indiferent de grad.

Astfel, această funcție putea fi ocupată inclusiv de un asistent universitar bine pregătit, chiar dacă în secție existau și profesori sau conferențiari. De-acum însă, șefii de secție clinică vor fi numiți direct, exceptând cazurile în care într-o secție se află mai multe persoane cu același cel mai înalt grad universitar, arată Libertatea.

Potrivit amendamentului, funcția de șef de secție clinică va fi ocupată „de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, sau de cadrul medical nedidactic cu gradul cel mai mare în specialitate cu avizul senatului instituţiei de învăţământ superior în cauză.”

Textul a fost șlefuit împreună cu alți doi senatori PSD care sunt medici de profesie, Florian Bodog și Adrian Streinu-Cercel, ulterior fiind aprobat și în Camera Deputaților.

Florian Bodog și Adrian Streinu-Cercel

Gradul didactic primează

În noua formă a textului legislativ, funcția de șef va fi ocupată „de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea senatului universității în care se află instituția de învățământ medical superior, cu avizul managerului.”

Legea mai spune că se va organiza concurs, doar în cazul în care nu poate fi numit direct șeful de secție: „din lipsa unui cadru didactic cu funcție de predare sau în cazul în care există mai multe persoane care îndeplinesc condițiile de a fi numite și care dețin același grad didactic”.

Deputatul USR Adrian Wiener a cerut, în Camera Deputaților, eliminarea acestui amendament, motivând:

„Nu este acceptabilă înlocuirea selecției prin concurs cu numirea directă de către UMF-uri a șefului de secție/compartiment din spitalele publice a căror obiectiv principal este oferirea de servicii medicale pacienților”.

Adrian Wiener

Însă propunerea lui Wiener a fost respinsă prin vot. Legea, promulgată joi de președintele Klaus Iohannis, intră în vigoare azi, 21 noiembrie.

Ce spune Leonard Azamfirei, inițiatorul amendamentului

Actul normativ întoarce modificări legislative adoptate în 2016, după momentul Colectiv, care a pus în lumina reflectoarelor multe nereguli din sistemul medical. În timpul mandatului lui Vlad Voiculescu au fost introduse, tot prin OUG, concursurile pentru ocuparea funcției de șef de secție în spitalele universitare – care până atunci se dădeau tot prin numire directă. Noul OUG amendat în Parlament anulează acele modificări legislative.

Jurnaliștii Libertatea l-au contactat pentru un punct de vedere pe Leonard Azamfirei, cel care a propus amendamentul care elimină concursurile din secțiile clinice.

„S-a revenit la situația care era înainte, în prima formă a legii 95/2006 (a Sănătății – n.r.). Secțiile clinice sunt secții diferite ca și complexitate și este firesc ca într-o secție în care există cadre didactice universitare, coordonarea secției să poată fi făcută de un cadru didactic”, a motivat senatorul PSD.

Când îi este amintit lui Azamfirei că, și până acum, funcția urma să fie ocupată de un cadru didactic, dar prin concurs, acesta răspunde: „Cum vi se pare ca un concurs făcut între cadre didactice, în care concurează cei cu gradele înalte cele mai mari, de pildă, profesorul, să aibă în comisia care-l examinează trei asistenți? Profesorul sau conferențiarul dintr-o secție trebuia să dea un examen, care de altfel era formal, cu cei care îi erau inferiori în grad didactic.”

Subiectul a fost abordat azi, într-un text de opinie, și de publicația Curentul, care titrează: „Se instaurează dictatura UMFistan”.