Un vaccin pe bază de ARN mesager ar putea fi eficient și împotriva virusului HIV

În data de 9 decembrie 2021, cercetătorii din SUA au publicat în revista Nature, un studiu conform căruia vaccinul anti-SIDA pe care l-au dezvoltat a avut rezultate preliminare promiţătoare în urma testelor realizate pe animale. Vaccinul folosește tehnologia ARN mesager utilizată și de companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna împotriva Covid-19.
Acest vaccin anti-SIDA a dovedit că are un profil bun de siguranţă atunci când a fost administrat unor macaci, iar riscul de infectare în urma expunerii la virusul HIV a fost redus cu 79%. Noul ser va necesita însă câteva ameliorări înainte de a putea fi testat pe oameni.
În contextul medical, „În pofida celor aproape patru decenii de eforturi depuse de comunitatea ştiinţifică globală, un vaccin eficient care să prevină infectarea cu HIV rămâne un obiectiv ce nu a putut fi atins până acum”, a declarat într-un comunicat celebrul specialist american în imunologie Anthony Fauci, coautor al studiului.
În plus, „Acest vaccin experimental cu ARN mesager combină mai multe caracteristici, care ar putea să surmonteze deficienţele altor vaccinuri experimentale anti-HIV, şi reprezintă din acest motiv o abordare promiţătoare”, a adăugat Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (National Institute of Allergy and Infectious Diseases – NIAID) din Statele Unite.

În prezent, noul vaccin anti-SIDA a fost testat mai întâi pe şoareci, apoi pe macaci. Aceştia din urmă au primit mai multe doze de rapel într-o perioadă de un an. În pofida dozelor cu concentraţii mari de ARN mesager, vaccinul a fost bine tolerat, provocând efecte secundare moderate, precum pierderea temporară a apetitului.
Încurajator este faptul că în cea de-a 58-a săptămână, toţi macacii vaccinaţi au dezvoltat niveluri detectabile de anticorpi.
Începând din cea de-a 60-a săptămână, animalele au fost expuse în fiecare săptămână la virusul HIV, prin intermediul mucoasei rectale. Întrucât primatele nu sunt vulnerabile la HIV-1,

 » Aflați mai multe informații aici.