Un trib izolat din Amazon folosește drone pentru a proteja populația de jaguari

Un trib indigen din Amazon folosește drone pentru a monitoriza și pentru a proteja populația de jaguari, în pericol din cauza defrișărilor masive.

America Centrală și de Sud, unde se află aproximativ 40% dintre speciile și plantele din lume, se confruntă cu o criză ecologică din cauza defrișărilor accelerate, scrie The Independent.

CITEŞTE ŞI: Toată Timișoara știe: un oltean la primărie!

Protejarea acestei zone este vitală pentru limitarea încălzirii globale, spun oamenii de ştiinţă, având în vedere cantităţilor vaste de dioxid de carbon pe care le absoarbe suprafaţa împădurită.

Bitaté Uru-eu-wau-wau, în vârstă de 20 de ani, a declarat că uciderea unui jaguar este privită ca uciderea unui membru al tribului. „Atunci când ucid un jaguar, ne ucis și pe noi, la fel cum fac poluarea, exploatarea minieră și defrișarea. Noi nu ucidem aceste animale. Când observăm exemplare în habitatul lor natural, îi admirăm prezența”.

La jumătatea secolului al XX-lea, jaguarii au fost declarați pe cale de dispariție, find vânați masiv pentru blana lor, până când, în 1975, comerțul internațional cu aceste animale a fost interzis.

Acum, amenințarea este din nou în creștere. Se estimează că astăzi au mai rămas 130.000 de jaguari în lume, în aproximativ 18 țări.

Această specie este deosebit de vulnerabilă la pierderile habitatului în urma accelerării defrișărilor și a incendiilor puse de exploatatorii ilegali pentru extinderea terenurilor pentru agricultură, exploatări forestiere și minerit.

Astfel, triburile indigene se orientează către tehnologie pentru a salva exemplarele rămase în viață în Pădurea Amazoniană.

Primul contact cu lumea exterioară a tribului Uru-Eu-Wau-Wau a avut loc în urmă cu trei decenii și de atunci au început, încetul cu încetul, să integreze în stilul lor de viață tehnologia mdoernă.

De exemplu,

 » Citește tot articolul pe www.renasterea.ro