Un tânăr din Humuleşti a creat un motor pentru sateliţi trimis în spaţiu cu o rachetă a lui Elon Musk

George-Cristian Potrivitu (30 de ani) a fondat alături de un cercetător singaporez un start-up care vrea să revoluţioneze industria imaginilor din satelit. Motorul inventat de român a fost lansat la începutul anului în spaţiu cu o rachetă a SpaceX, care anterior a dus şi oameni în spaţiu, şi ajută sateliţii să stea mai mult pe orbită. 

Din ţara asiatică, George se uită cu atenţie la ceea ce se întâmplă în România şi spune că îi e dor de borşul moldovenesc al mamei. De la cele 30 de grade ale eternei veri singaporeze, George Potrivitu visează cu ochii deschişi la uliţa copilăriei înfundată de zăpadă. Îşi făcea drum cu lopata direct prin muntele alb ca să ajungă la şcoală. De ani de zile n-a mai fost acasă decât vara, în august, când are concediu. Îi e dor şi de primăvară, primăvară care se simte altfel în Humuleşti, Neamţ, decât în orice alt loc din lume.

„Mi-e dor de sărbători, n-am mai fost la un Paşte acasă de mai bine de zece ani. Mi-e foarte dor de primăvara acasă, de copaci înfloriţi, de mirosul ăla de verde şi de nou.” De la cerul plin de stele de pe malul Ozanei, acum tânărul îşi lasă privirea să lenevească pe infinitul albastru al Oceanului Indian. „Sunt foarte fericit să stau pe plajă, să aud oceanul, să simt briza, să văd palmierii, orizontul. Mă calmează şi îmi încarc bateriile acolo.”

Din luminile de noapte ale oraşului asiatic, George nu mai zăreşte vreo stea pe cer, dar tot nu şi-a pierdut obiceiul de a înălţa ochii spre cer. De data asta dintr-o încercare nerealistă pentru un cercetător de a localiza motorul inventat de el care de două săptămâni gravitează cu o viteză de 7,5 kilometri pe secundă, la 530 de kilometri de Pământ.

 » Aflați mai multe informații aici.