Un român a câștigat în instanța din Germania dreptul de a urina în mare. ‘Omul nu are mai puține drepturi decât iepurele pe câmp’

Un român a câștigat în instanța din Germania dreptul de a urina în mare. ‘Omul nu are mai puține drepturi decât iepurele pe câmp’

Tribunalul local din Lübeck, Germania, a avut de rezolvat un caz cu totul și cu totul special. Un român a contestat în instanță o amendă primită pentru că ar fi fost surprins urinând în apă. Verdictul a fost dat acum de magistrat, iar explicația judecătorului îi face pe oameni să zâmbească.

Mai multe publicații din Germania au relatat despre un proces desfășurat marți. Ce s-a întâmplat? În vara anului 2022, o patrulă a biroului local de ordine publică a surprins un cetățean român făcându-și nevoile în Marea Baltică la adăpostul întunericului – la linia de vărsare a mării (adică acolo unde marea spală resturile la țărm) și cu spatele la plajă – la aproximativ 20 de metri distanță de prietenii săi.

Rezultatul: o amendă de 60 de euro pentru că „a provocat o tulburare a liniștii publice și a acționat într-un mod extrem de necorespunzător”. Cu toate acestea, bărbatul nu a vrut să accepte acest lucru cu mâinile în sân – nu a plătit amenda și a acționat în instanță.

In Lübeck, un judecător a preluat cazul – și a făcut-o cu o pasiune pronunțată pentru detalii. Potrivit hotărârii, bărbatul a fost, în cel mai bun caz, doar slab vizibil sub acoperirea întunericului. Nimeni nu se simțise deranjat de gestul său și nici el de prezență alora, în depărate. La malul mării, spre deosebire de munte sau de marginea pădurii, nu există altă posibilitate de retragere decât aceea de a întoarce spatele eventualilor privitori.

La „urinalele continue”, de exemplu, ar avea loc și „urinarea socială”. În societate, procesul tinde, de asemenea, să fie „mai degrabă lipsit de rușine”, susține instanța. În afara „pisoarelor”, se obișnuiește „să se evite privirea celorlalți sau, cel puțin, să se întoarcă și să se comporte discret”, potrivit instanței, anunță m.stiridiaspora.ro.

„Nu mai puțin drepturi decât cerbul în pădure”
Instanța a respins, de asemenea, o eventuală poluare deranjantă sau o tulburare a mirosului. „Marea Baltică conține un volum de apă de 21.631 de kilometri cubi de apă salmastră”. În plus, nimeni nu a depus plângere nici la biroul de ordine publică. Iar angajații, de asemenea, inițial „lăsaseră lucrurile să își urmeze cursul” până când bărbatul s-a îmbrăcat din nou și s-a întors spre ei.

În mod aproape poetic, sentința concluzionează: „Omul nu are mai puține drepturi sub imensitatea cerului decât cerbul în pădure, iepurele pe câmp sau foca în apele stinse ale Mării Baltice”.

Omul a fost astfel achitat, iar pedeapsa a fost abandonată.