Un oligarh rus lansează o ipoteză interesantă: Serghei Șoigu, întâlnire secretă cu Kim Jong Un

În timp ce lumea se întreba unde este ministrul rus al Apărării după ce oficialul a dispărut pentru aproape două săptămâni, acesta ar fi vizitat China și Coreea de Nord pentru a cere rachete care urmau să fie utilizate în Ucraina.

Ipoteza aparține omului de afaceri din Rusia, Leonid Nevzelin, și a fost enunțată în cadrul discuției cu jurnalista rusă Iulia Latînina, transmite Realitatea.md. Nevzelin susține că, potrivit surselor sale, inițial Șoigu a mers să verifice arsenalul nuclear. Ulterior, acesta ar fi cerut liderilor de la Phenian muniții și armament, deoarece cele pe care le avea Rusia deja se termină, iar fabricile care le produceau nu mai pot să lucreze din cauza sancțiunilor. „Rusia a terminat rachetele, iar fabricile se confruntă cu sancțiuni. Aici Putin s-a înșelat din nou. Circa 70-80% din componentele acestor rachete se importă. Așa că era necesar să se caute rachete compatibile și, din câte știu, a fost de acord cu nord-coreeni”, afirmă Nevzelin.

Potrivit omului de afaceri, Rusia ar fi avut solicitări similare și către Beijing. China, însă, ar fi respins această cerere a Kremlinului, iar drept urmare Șoigu ar fi mers la Kim Jong Un.

Leonid Nevzelin este o personalitate controversată din Rusia, fost director al companiei petroliere Iukos. Acesta și alți acționari ar fi fost expropriați de afacere când Putin își exercita încă primele mandate, apoi firma a fost lichidată, iar ani mai târziu tribunalul de la Haga a obligat Rusia să le plătească circa 50 de miliarde de dolari, conform ediției Ruse a Radio Europa Liberă.

Autoritățile de la Moscova au emis pe numele lui Nevzelin sentință de condamnare pe viață, după ce l-au acuzat de organizarea mai multor omoruri la comandă. Actualmente omul de afaceri este stabilit în Israel și a apelat de mai multe ori la instanțe internaționale, care i-au dat dreptate în cauzele contra Kremlinului.

Context

Serghei Șoigu a lipsit aproximativ două săptămâni din spațiul public. Au existat mai multe informații contradictorii despre dispariția lui, inclusiv că ar fi internat cu probleme cardiace sau că ar fi reținut sub acuzații de interacțiuni cu Occidentul, însă ulterior șeful armatei ruse a apărut, viu și la prima vedere sănătos, în fața camerelor de filmat.