Un fost profesor din Miercurea-Ciuc, membru UDMR, este acuzat că ar fi abuzat sexual mai multe eleve

Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Harghita a început o anchetă, după ce un fost profesor de istorie de la Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc, fost membru UDMR şi consilier municipal, este acuzat că, în ultimii 20 ani, ar fi abuzat sexual mai multe eleve. O anchetă internă a fost deschisă şi la nivelul instituţiei de învăţământ.

În două articole publicate de un site de investigaţie de limba maghiară sunt prezentate mărturiile unor foste eleve ale profesorului de istorie, luate sub protecţia anonimatului.

Profesorul nu mai lucrează la liceul în cauză din luna august a acestui an, având contractul suspendat, iar la începutul lunii noiembrie a renunţat şi la mandatul de consilier local, unde fusese ales, pentru al patrulea mandat, pe listele UDMR.

Directorul adjunct al Colegiului Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc, György Géza Árpád, a declarat presei, marţi, că din 2018, de când se află în această funcţie, nu a avut cunoştinţă despre cazurile semnalate în presă, nefiind depuse niciun fel de sesizări.

„Sunt numit director adjunct începând cu aprilie 2018, m-am transferat la această şcoală în 2017. De atunci până acum, nici în calitate de cadru didactic, nici în calitate de director adjunct n-am avut cunoştinţă de asemenea cazuri sau de cazurile semnalate în presă. Nu s-a depus nicio sesizare scrisă şi nici verbal nu ni s-a semnalat existenţa unor asemenea cazuri”, a declarat György Géza Árpád.

Acesta a arătat că la nivelul instituţiei a fost deschisă o anchetă internă, fiind analizate toate informaţiile apărute în presă.

„În urma articolului apărut în presă, sâmbătă (25 noiembrie – n.red.) am ţinut o şedinţă cu Consiliul profesoral, la care am stat de vorbă cu profesorii de la Colegiul Naţional, încercând să analizăm, să prelucrăm acele informaţii care au apărut. Ieri (luni – n.red.) am lansat procedura anchetei interne. Azi (marţi – n.red.) urmează să avem o altă şi şedinţă cu Consiliul profesoral pentru a încerca să stabilim paşii pe care trebuie să-i facem, demersul legal, pentru a face clarificări, pentru a obţine o imagine clară în ceea ce privesc informaţiile apărute în presă”, a declarat directorul adjunct.

El a mai arătat că a fost surprins de acuzaţiile apărute, „atât personal, cât şi ca director adjunct şi în calitate de coleg”, iar dacă sunt adevărate, „atunci într-adevăr sunt grave”.

Întrebat cum era ca şi profesor, acesta a precizat că era un cadru didactic apreciat de elevi.

Directorul adjunct al liceului a mai spus că, în luna august, profesorul a depus o cerere de suspendare a contractului său cu Colegiul Naţional „Márton Áron”, invocând motive personale, fără a semnala că ar fi subiectul unei investigaţii de presă.

Profesorul de istorie respectiv a fost, timp de 15 ani, şi consilier local UDMR, dar la începutul lunii noiembrie şi-a dat demisia din această funcţie şi a renunţat şi la calitatea de membru al Uniunii.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat presei, că în decizia luată, acesta a argumentat că vrea să nu includă aspectele vieţii personale în activitatea Primăriei.