Un fost ministru de finanțe USR critică aspru măsura Guvernului: „Noile măsuri sociale vin prea târziu. Creditele nu pot fi pur și simplu înghețate”

Bilanțul primelor șase luni de guvernare PSD-PNL-UDMR a însemnat o „bătălie pe funcții”, declară la RFI vicepreședintele USR Anca Dragu, fost ministru de Finanțe. Ea critică cel mai recent pachet de măsuri sociale anunțat de coaliția de guvernare.

Anca Dragu spune că noile măsuri sociale „vin mult prea târziu. Chiar și pachetul prezentat inițial în aprilie, pachețelul de primăvară, cum să-i spunem, a venit foarte târziu, pentru că noi vedem creșteri de prețuri și se vedea direcția încă de acum un an, din a doua jumătate a anului trecut era foarte clară direcția (…). Cea mai ciudată măsură de aici, cea mai nefericită, neinspirată este aceasta cu amânarea ratelor (…). Amânarea ratelor de fapt aduce o presiune mai mare asupra celor care au rate de plătit, pentru că vor avea de plătit mai mult, vor plăti această dobândă la dobândă. Creditele nu pot fi pur și simplu înghețate, fără a veni cu costuri suplimentare ulterior”, a spus Dragu, relatează Mediafax.

Fostul ministru de Finanțe precizează că „băncile și fără această măsură anunțată de Guvern au posibilitatea să facă reeșalonarea creditelor”. „Băncile nu-și doresc să execute garanțiile sub forma caselor, imobilelor, pentru că ele nu sunt societăți imobiliare. Băncile doresc să găsească soluții cu clienții lor, pentru a continua cu bine aceste credite în care sunt implicate băncile, pe de o parte, clienții, pe de altă parte. Deci instrumentul există”, adaugă Dragu.

Ea face un bilanț al primelor șase luni de guvernare PSD-PNL-UDMR. „A arătat o perioadă de bătălii pe funcții. Vorbiți cu oamenii din ministere, vorbiți cu oamenii de la nivelul agențiilor de stat, a fost bătălia pe funcții. Până și ANAF-ul l-au lăsat decapitat și fără conducere timp de aproape trei luni, pentru că nu se înțelegeau pe numirea persoanei (…). Deci destul de dificil arată cele șase luni, ar trebui să pună pur și simplu câteva cifre: inflație, creștere economică, ratele dobânzilor și să vedem cum stăm, cum arată economia în cifre. Și apoi și măsuri, pentru că haideți să fim cinstiți și să spunem că inflația afectează toată lumea, dar haideți să vedem că o mulțime de state au venit cu măsuri, haideți să vedem cât de greu a fost să aplici o compensare a facturilor la energie în România, n-a funcționat, pur și simplu, ordonanțele au fost scrise prost, vreo patru OUG-uri au fost date”, conchide Dragu.