Un film de animație care promovează propaganda LGBT va ajunge în cinematografele din România. Dan Tanasă sesizează CNC

Lightyear, filmul de animație produs de Disney-Pixar va ajunge curând în cinematograle din România. Centrul Național al Cinematografiei (CNC) a considerat că filmul este potrivit pentru toate vârstele, acordându-i calificativul de Audiență Generală (AG). Dan Tanasă consideră că producția este nepotrivită minorilor deoarece promovează ideologia LGBT. În acest sens, deputatul AUR a trimis o sesizare către conducerea CNC, prin care solicită să ia măsurile necesare în vederea protejării copiilor de acest tip de conținut.

Potrivit informațiilor, Lightyear va include primul sărut între persoane de același sex al companiei. Producătorul filmului, Galyn Susman, a declarat că personajul feminin Hawthorne, căruia îi dă voce Uzo Aduba, are o relație „semnificativă” cu o altă femeie și că între ei are loc un sărut.

Ca răspuns, mai multe țări – printre care Emiratele Arabe Unite, Malaezia, Egiptul și Indonezia – au anunțat recent că vor interzice Lightyear în cinematografe din cauza „încălcării standardului de conținut mediatic al țării lor” (pe scurt, includerea de teme LGBT).

Dan Tanasă atrage atenția că această film este complet nepotrivit minorilor, în condițiile în care subiectul presupune ca un copil de 6-7 ani să fie expus ideologiei conform căreia există copii cu „două mame” sau că două femei se pot căsători.

„Este în mod evident, chiar conform declarațiilor realizatorilor acestui film, o încercare de normalizare a relațiilor LGBT în conștiința minorilor și expunerea acestora la conținut ideologic legat de sexualitate.

Mai mult decât atât, filmul nu se încadrează în standardele de decență acceptate de majoritatea publicului din România. Conform unui studiu realizat de reputatul Pew Research Center din SUA, 74% dintre români se opun puternic căsătoriilor între persoane de același sex”, punctează Dan Tanasă.

Prin urmare, deputatul AUR solicită conducerii CNC să transmită un punct de vedere, ținând cont de următoarele întrebări:

  1. Cum a fost posibilă încadrarea acestui film de animație la categoria „A.G.- Audiență generală”?
  2. Din ce motiv nu se respectă chiar criteriile impuse de către CNC în privința calificativelor de audiență, având în vedere realitatea socială și culturală din România?
  3. Din ce cauză Centrului Național al Cinematografiei se face părtaș la promovarea ideologiei LGBT în rândul copiilor vulnerabili, expunându-i, fără voia lor, printr-o încadrare greșită la conținut nepotrivit vârstei și dezvoltării lor?
  4. Care sunt măsurile pe care le veți lua cu privire la acest film de animație și cum veți preveni difuzarea acestuia către o categorie evident nepotrivită de audiență?