Un convoi de tractoare va lua cu asalt Roma – fermierii protestarari ameninta sa blocheze timp de o saptamana traficul in capitala Italiei – VIDEO

Fermierii din regiuni agricole precum Toscana s-au indreptat spre sud, spre capitala, arborand steagul italian si purtand pancarte scrise de mana cu sloganuri precum „Fara fermieri, fara mancare”.

Se astepta ca acestia sa se adune la periferia Romei in asteptarea unor noi proteste in cursul saptamanii. „Mergem la Roma pentru a cauta o confruntare cu politicienii nostri pentru a ne rezolva problemele”, a declarat fermierul toscan Davide Rosati, citat de Reuters.

Fermierii italieni impartasesc multe dintre nemultumirile exprimate de omologii lor din alte parti ale Europei in timpul unui val de proteste din ultimele saptamani.

Ei se plang ca produsele lor sunt subcotate din cauza importurilor mai ieftine din zone din afara Uniunii Europene, cum ar fi Africa de Nord, de cresterea costurilor combustibililor si de impactul masurilor UE menite sa protejeze mediul si sa contracareze schimbarile climatice.

Protestele au scazut deocamdata in intensitate in Franta si Germania, dar se pare ca se intensifica in alte parti ale UE. Luni, fermieri furiosi au blocat din nou punctul de trecere a frontierei olandezo-belgiene intre Maastricht si Liege.

In Milano, capitala financiara a Italiei, un mic grup de fermieri a dus o vaca la un protest in fata birourilor guvernului regional din Lombardia, o priveliste neverosimila intr-o parte a orasului dominata de cladiri inalte si moderne.

De asemenea, fermierii italieni fac presiuni pentru restabilirea unei scutiri de impozit pe venit introduse in 2017, la care guvernul a renuntat in legea bugetului pentru 2024.

In timpul unei vizite efectuate luni in Japonia, premierul Giorgia Meloni a declarat ca Italia a facut mai mult decat unii dintre vecinii sai din UE pentru a-si sprijini fermierii.

„Desigur, exista intotdeauna loc de imbunatatiri si sunt intotdeauna dispusa sa ascult cererile venite din partea lucratorilor care sunt esentiali pentru noi”, a spus ea. Meloni a precizat ca guvernul sau a mentinut subventiile pentru carburanti pentru agricultori si a crescut fondurile alocate agriculturii in planul de redresare post-Covid la 8 miliarde de euro de la 5 miliarde.

Protestele agricultorilor din Italia sunt conduse de o serie de grupuri individuale si nu sunt organizate de principalul sindicat agricol din Italia, Coldiretti, care are o relatie stransa cu guvernul.