Actualitate ROPRES

Un bebeluș a supraviețuit după ce s-a născut la doar 21 de săptămâni și o zi de sarcină, un nou record mondial

Un bebeluș a supraviețuit după ce s-a născut la doar 21 de săptămâni și o zi de sarcină, un nou record mondial
Distribuiți acest articol!

Un bebeluș acum în vârstă de 16 luni a stabilit un nou record mondial: născut cu 132 de zile înainte de termen, el a devenit în mod oficial bebelușul cu cea mai prematură naștere care a supraviețuit vreodată, relatează IFL Science.În general o sarcină umană durează nouă luni. Ar putea părea o perioadă lungă dar în realitate este surprinzător de scurtă: dacă bebelușii umani ar veni pe lume în același stadiu de dezvoltare ca, să zicem un bebeluș de cimpanzeu, sarcina ar dura peste un an și jumătate pentru a ajunge în punctul respectiv.
În Statele Unite, unde s-a născut bebelușul în cauză, în jur de una din zece nașteri sunt considerate premature, însemnând că au avut loc înainte de a 37-a săptămână de sarcină.
În prezent, dacă un bebeluș se naște cu o zi înainte de termen probabil nu va fi o mare problemă. Însă când o sarcină se termină cu săptămâni sau luni înainte de termen, probabilitatea ca nașterea să decurgă fără probleme și bebelușul să supraviețuiască scade dramatic.
De exemplu, un bebeluș născut la 32 de săptămâni, are o probabilitate de supraviețuire de 95%. La 24 de săptămâni ea scade la sub 50%.
Din acest motiv doctorii nu au fost foarte optimiști când gemenii Curtis și C’Asya Means s-au născut la doar 21 de săptămâni și o zi.
În opinia sa, „În cazul acestor nașteri extreme înainte de termen de regulă sfătuim o îngrijire cu compasiune. Asta înseamnă că părinților li se permite să își țină în brațe bebelușii în puținul timp pe care l-ar putea avea împreună”, afirmă dr. Brian Sims, medic la Spitalul de Pediatrie al Universității Alabama din Birmingham.
Recordul a fost omologat de Guiness World Records
În cazul gemenilor, din nefericire, pentru unul dintre gemeni soarta a fost una tragică,

 » Aflați mai multe informații aici.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...