ULUITOR! Cum vrea Guvernul ca operatorii să-și monteze gratuit rețelele 5G în orașe

Un proiect de lege aflat în dezbatere publică de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, reprezintă un real ajutor pentru operatorii de comunicații care vor implementa tehnologia 5G în orașe.

Pentru a facilita implementarea tehnologiei 5G, operatorii de comunicații vor putea folosi gratuit mobilierul stradal din orașe, precum stâlpii de iluminat public, semnele de circulație, semafoarele, panourile și stațiile de autobuz, de tramvai, metrou ori a altor mijloace de transport în comun, pentru instalarea și operarea antenelor radio, se arată într-un proiect de lege supus joi dezbaterii publice, scrie hotnews.ro.

Mai mult, pentru instalarea de antene pe blocuri, nu va mai fi nevoie de acordul adunării generale a proprietarilor ori a vreunui proprietar, ci doar de o decizie a președintelui

În timpul guvernării PSD, când Viorica Dăncilă era premier, a fost un scandal public legat de faptul că exista un proiect care voia să permită prin OUG montarea rețelelor 5G inclusiv pe ariile naturale protejate. Motivele invocate atunci de Guvernul Dăncilă au fost dezvoltarea rapidă 5G și banii necesari la buget.

Proiectul a eșuat la momentul respectiv, dar iată-l acum revenit într-o nouă formă în Guvernul PNL condus de Ludovic Orban.

Sub pretextul alinierii la cerințele unei Directive UE, privind implementarea Codului Comunicațiilor , noul proiect de lege (de 138 de pagini) reînvie aceleași aspecte contestate și anul trecut.

Este vorba de „Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice și pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării rețelelor de comunicații electronice” , document scos spre dezbatere publică în data de 15 octombrie 2020 de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Proiectul de lege poate fi consultat aici.