UE vrea să faciliteze accesul pacienţilor la medicamentele generice mai ieftine

Comisia Europeană vrea să faciliteze accesul pacienţilor la medicamente generice mai ieftine, o măsură care ar putea afecta serios veniturile marilor companii farmaceutice, arată un proiect de document european consultat de Reuters, citează Agerpres.

Executivul comunitar îşi va prezent strategia în sectorul medicamentelor într-un document ce urmează să fie publicat marţi, obiectivul fiind să facă medicamentele mai accesibile şi să împiedice reapariţia problemelor de aprovizionare înregistrate în prima fază a pandemiei de COVID-19 din primăvară.

“Comisia va lua în considerare politici ţintite care sprijină o mai mare competiţie din partea medicamentelor generice şi biosimilare”, susţine documentul consultat de Reuters.

Versiunile generice sunt copii mai ieftine ale produselor farmaceutice originale. Ele pot intra pe piaţă după expirarea patentului care protejează produsele originale şi conţin aceeaşi substanţă activă, îndeplinind exact aceleaşi criterii în timpul dezvoltării, producţiei şi evaluării de siguranţă, având aceeaşi calitate, siguranţă şi eficienţă ca produsele originale.

Propunerea Executivului comunitar este că normele europene antitrust se vor aplica mai strict pentru a opri companiile farmaceutice deţinătoare de licenţe să “împiedice intrarea sau avansul unor medicamente mai accesibile din partea competitorilor generici sau biosimilari”, susţine Reuters.

Printre posibilele acţiuni ale UE, aşteptate în 2022, se numără eliminarea barierelor care întârzie intrarea medicamentelor generice pe piaţă, creşterea gradului de adoptare de către sistemele de sănătate şi prevederi mai clare pentru derularea testelor cu privire la produsele patentate pentru a sprijini cererile de autorizare pentru marketingul versiunilor generice.

De asemenea, Comisia va anunţa că stimulentele şi obligaţiile pentru producătorii farmaceutici ar putea revizuite, până în 2022, în ideea de a le lega mai strâns de cerinţele pentru o distribuţie mai largă şi o competiţie sporită. Acest lucru ar putea impune producătorilor de medicamente să îşi pună la dispoziţie medicamentelor lor patentate în toate cele 27 de state membre UE,

 » sursa: www.replicaonline.ro