UE: „Ucraina are nevoie rapid de munitii”. Stoltenberg: „Nu putem exclude ca in cele din urma Bahmut sa cada in zilele urmatoare”

Seful diplomatiei europene Josep Borrell a insistat miercuri, la reuniunea informala a ministrilor europeni ai apararii desfasurata la Stockholm, ca Ucraina are nevoie rapid de munitiile pe care statele membre ale UE le au in rezervele lor, pentru a face fata agresiunii ruse, relateaza agentiile AFP si EFE, citate de Agerpres.

„Ucrainenii au nevoie de ele acum. Statele membre, din fericire pentru ele, nu sunt in razboi, asa ca mai pot sa astepte” livrari pentru a-si completa stocurile diminuate in urma ajutorului militar oferit Ucrainei, a declarat Borrell.

Serviciul European de Actiune Externa (SEAE) condus de Borrell a cerut statelor membre sa contribuie cu inca un miliard de euro la asa-numita „Facilitate europeana pentru pace” (FEP) pentru a finanta achizitia a circa 250.000 de obuze de artilerie de calibrul 155 mm pentru Ucraina, propunere discutata la reuniunea de la Stockholm.

Ucraina spune insa ca are nevoie de cel putin patru ori mai multe, adica cel putin un milion de obuze de acest calibru. Ministrii europeni mai dezbat la aceasta reuniune modalitati de crestere a capacitatii de productie de munitii a industriei de aparare europene.

Armata ucraineana, care trage mii de obuze zilnic pentru a respinge trupele ruse, se afla in criza de obuze de calibrul 155 mm si si-a avertizat in acest sens aliatii occidentali in ultimele saptamani. „Prioritatea noastra numarul unu sunt sistemele de aparare aeriana, dar (avem nevoie) si de munitii, munitii si din nou munitii”, a declarat la sosirea la Stockholm ministrul ucrainean al apararii, Oleksii Reznikov.

Obiectivul intalnirii din capitala Suediei este sa se avanseze catre decizii concrete care sa fie luate la reuniunea ministrilor europeni de externe din 20 martie, in timp ce armata ucraineana este amenintata cu incercuirea in orasul Bahmut asediat de trupele ruse, punctul cel mai fierbinte al frontului.

„Nu putem exclude ca in cele din urma Bahmut sa cada in zilele urmatoare”, a declarat la Stockholm secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. O eventuala cadere a acestui oras in mainile trupelor ruse le-ar deschide acestora „cale libera” in estul Ucrainei, a avertizat anterior presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Stoltenberg a atras atentia ca razboiul din Ucraina „a devenit un razboi de uzura, care este o batalie logistica”, iar diferenta actuala intre cantitatea de munitii folosita de armata ucraineana si productia statelor NATO care ofera munitii Ucrainei „nu este sustenabila, asadar trebuie marita cadenta productiei”.