UE introduce pe ”lista neagră” a terorismului trei jihadişti vest-africani cu legături cu Al-Qaida

Uniunea Europeană (UE) a anunţat luni că a adăugat trei comandanţi jihadişti cu legături cu Al-Qaida în Africa de Vest pe ”lista neagră” a persoanelor sancţionate cu privire la atacuri teroriste în Mali şi Burkina Faso, relatează AFP.

Aceste sancţuni – blocarea activelor în UE şi interdicţia eliberării de vize – îi vizează pe Sedane Ag Hita, alias Abu Abdel Hakim al-Kidali, şi pe Salem ould Breihmatt, principalii comandanţi ai Jama’at Nusrat al-Islam Wal-Muslimin (JNIM) în Mali, o grupare afiliată Al-Qaida, care apar de asemena pe ”lista neagră” a ONU.

Ele vizează de asemenea aripa din Burkina Faso organizaţiei, Ansarul Islam, şi pe liderul acesteia, Jafar Dicko, anunţă într-un comunicat UE.

”Gruparea şi indivizii sancţionaţi se fac vinovaţi de mai multe atacuri teroriste, vizând civili, Misiunea ONU de Menţinerea Păcii în Mali (MINUSMA) şi forţe de apărare şi de securitate din Burkina Faso», acuză UE.

”Activităţile lor contribuie la răspândirea ameninţării teroriste în Africa de Vest şi constiuie, aşadar, o ameninţare gravă şi permanentă la adresa UE şi stabilităţii în regiune şi internaţionale”, subliniază Uniunea.