UE ia în calcul achiziții de armament din afara Europei pentru a aproviziona Ucraina – Bloomberg

Liderii europeni reuniți la Paris, printre care și președintele Klaus Iohannis, discută luni seară o propunere de a cumpăra muniție pentru Ucrain din țări din afara regiunii, anunță Bloomberg. Premierul ceh Petr Fiala va detalia luni un plan de achiziționare a 800.000 de cartușe din mai multe țări.

Rusia face progrese pe câmpul de luptă, în timp ce Ucraina se confruntă cu lipsa de muniție și de trupe după luni de impas. Soldații ruși sondează apărarea ucraineană de-a lungul liniei frontului, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat că se așteaptă ca Moscova să pregătească contraofensive încă de la sfârșitul lunii mai.

Înainte de a se îmbarca luni într-un avion spre capitala Franței, Fiala a declarat reporterilor că discuțiile vor da curs inițiativei pe care Praga a prezentat-o la un summit UE la începutul lunii februarie.

„Scopul este de a aduna suficienți bani pentru munițiile de care Ucraina are nevoie”, a adăugat el, fără a oferi detalii.

Zelenski a declarat luni la o conferință de presă la Kiev că UE a livrat până acum doar 30% din cele 1 milion de obuze de artilerie pe care le-a promis până în martie.

Președintele ceh Petr Pavel a declarat la Conferința de securitate de la Munchen din această lună că țara sa a identificat surse pentru achiziția a 500.000 de cartușe de 155 mm și alte 300.000 de cartușe de calibru 122 mm care ar putea fi livrate în câteva săptămâni dacă banii ar fi disponibili. El nu a menționat numele furnizorilor.