Ucrainenii urmează să primească în orele următoare rachete de apărare aeriană, muniţie de HIMARS, obuze, vehicule blindate şi armament antitanc

”Este o investiţie în propria noastră securitate”, a declarat miercuri Joe Biden după ce a promulgat un vast plan de asistenţă a Ucrainei, căreia i-a promis o primă trimitere masivă de armament în valoare de un miliard de dolari în ”orele” următoare, relatează AFP, conform News.ro.

Legea, care prevede un ajutor militar şi economic destinat Kievului în valoare de 61 de miliarde de dolari”va consolida securitatea Americii şi securitatea lumii”, a apreciat preşedintele american, recunoscând că procesul legislativ a fost ”dificil”.

”Noi nu înclinăm în faţa nimănui, Nimănui. Şi cu siguranţă nu în faţa (preşedintelui rus) Vladimir Putin”, a mai declarat democratul în vârstă de 81 de ani.

”Noi nu ne abandonăm aliaţii, îi susţinem. Nu lăsăm tiranii să câştige, ne opunem lor. Nu asistăm ca spectatori la evoluţiile lumii, le modelăm”, a declarat el, salutând consensul politic între parlamentarii democraţi şi un anumit număr de aleşi republicani, după luni de negocieri ale textului.

Legea a primit marţi o foarte largă susţinere în Senatul american, după ce a fost adoptată sâmbătă în Camera Reprezentanţilor, cealaltă componentă a Congresului american.

”Orice s-ar spune, primim ajutorul de care avem nevoie. El ne este necesar pentru a continua să protejăm vieţi de atacuri ruse”, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”În prezent, vom face totul pentru a compensa aceste şase luni de dezbateri şi de îndoială”, a adăugat el, referindu-se la timpul de care Congresul a avut nevoie pentru a valida planul de ajutor cerut deJoe Biden.

MAI DEGRABĂ ”MUNIŢIE” DECÂT ”BĂIEŢII NOŞTRI

Asistenţa militară americană – întreruptă de mai multe săptămâni – se va relua ”în orele următoare”, potrivit preşedintelui american.

Guvernul american a precizat după aceea că ucrainenii urmează să primească rachete de apărare aeriană, muniţie pentru sistemele de lansatoare multiple de rachetă HIMARS, obuze, vehicule blindate sau armament antitanc – în valoare totală de un miliard de dolari.

Acest ajutor este menit să uşureze armata ucraineană, care se confrintă cu o penurie de recruţi şi de muniţie, în faţa presiunii constante a trupelor ruse în est.

Americanii au trimis pentru ultima oară echipament militar Kievului la 12 martie, exploatând marje contabile găsite de Pentagon.

Statele Unite sunt principalul susţinător militar al Kievului, însă Congresul nu a adoptat mare parte din anvelopa destinată aliatului său de aproape un an – în principal din cauza unor certuri între partide.

Liderul conservatorilor în Camera ReprezentanţilorMike Johnson a blocat mult timp textul.

El a sfârşit prin a susţine reluarea ajutorului militar şi economic cu justificarea ”prefer să trimit muniţie Ucrainei decât să-i trimit pe băieţii noştri să lupte”.