Ucraina, pregătită să înceapă exportul de cereale prin 2 porturi de la Marea Neagră. Kubrakov: „Sper ca primele nave să plece înainte de sfârșitul acestei săptămâni”

Ucraina este pregătită să înceapă exportul de cereale prin două porturi de la Marea Neagră, în cadrul acordului negociat de Națiunile Unite – însă nu a fost stabilită o dată pentru primul export, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Aleksandr Kubrakov. Potrivit acestuia, 17 nave încărcate cu cereale stăteau blocate de cinci luni în porturi, iar astăzi a început încărcarea unei alte nave la Chornomorsk. Astazi, președintele Volodimir Zelenski a vizitat acest port de la Marea Neagră.

Liderul de la Kiev a spus că Ucraina este pregătită să înceapă să exporte cereale și că așteaptă doar un semnal din partea partenerilor săi internaționali pentru a începe primul transport.

La rândul său, ministrul ucrainean al Infrastructurii speră că până la sfârșitul acestei săptămâni primele vase vor începe să părăsească portul.

Acordul semnat săptămâna trecută la Istanbul, menit să atenueze criza alimentară internațională
Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de grâu la nivel mondial, iar acordul pe care l-au semnat săptămâna trecută la Istanbul este menit să atenueze o criză alimentară internațională agravată de invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Acordul permite o trecere sigură pentru transporturile de cereale în și din porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi, blocate de Rusia de la începutul invaziei sale.

Kubrakov, care a semnat acordul pentru Ucraina, a declarat că Chornomorsk și Odesa sunt gata să înceapă să expedieze cereale și că speră ca până la sfârșitul acestei săptămâni să fie gata și portul Pivdennyi.

În schimb, Moscova acuză Ucraina că blochează transporturile prin minarea apelor portuare.

Aleksandr Kubrakov: „Sper ca primele nave să părăsească porturile noastre înainte de sfârșitul acestei săptămâni”
„Sperăm că astăzi vom primi confirmarea din partea ONU în ceea ce privește coridorul propus în care navele vor naviga prin Marea Neagră spre Bosfor, iar după aceea vom fi gata să începem. Sper ca primele nave să părăsească porturile noastre înainte de sfârșitul acestei săptămâni”, a mai spus Kubrakov.

Kubrakov nu a precizat ce volume de cereale vor fi transportate și nu a dat alte detalii despre încărcăturile planificate.

Odată cu începere exporturilor, prețul cerealelor ar putea scădea
„Această inițiativă, dacă va funcționa așa cum sperăm și ne așteptăm și dacă partenerii noștri turci și ai ONU pot asigura executarea ei, suntem convinși că prețurile mondiale la cereale vor scădea”, a declarat el.

Șeful ONU pentru Ajutor Umanitar, Martin Griffiths, a declarat joi că detaliile „cruciale” pentru trecerea în siguranță a navelor sunt încă în curs de elaborare, dar că speră că primul transport de cereale ar putea avea loc chiar vineri.

Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, a declarat reporterilor din Odesa că speră că se va ajunge la un acord în cursul zilei de vineri pentru a deschide calea pentru primul transport.