Ucraina cere un „semnal clar” privind admiterea sa în NATO după încetarea războiului

Președintele Volodimir Zelenski a cerut miercuri NATO un „semnal clar” la summitul de luna viitoare, de la Vilnius, că se va putea alătura Alianței Nord-Atlantice când războiul Rusiei împotriva țării sale se va încheia.

Într-un discurs susținut în parlament de Ziua Constituției Ucrainei, el a sugerat liderilor mondiali să nu se mai gândească la modul în care Moscova va reacționa atunci când va lua decizii cu privire la Ucraina și i-a descris pe liderii politici și militari ai Rusiei drept „bandiți”.

El a prezentat apoi ce așteaptă Kievul de la summitul NATO din 11-12 iulie din Lituania, după ce a purtat discuții în capitala Ucrainei cu președintele polonez Andrzej Duda și cu președintele lituanian Gitanas Nauseda.

„Înțelegem că nu putem fi membri NATO în timpul războiului, dar trebuie să fim siguri că după război vom fi”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă comună, citat de Reuters.

„Acesta este semnalul pe care vrem să-l primim – că după război Ucraina va fi membră a NATO”.

Zelenski a spus că Kievul speră, de asemenea, să primească garanții de securitate la summit pentru a ajuta la protejarea Ucrainei până când va fi acceptată ca membru NATO.

Duda a spus că Polonia și Lituania fac tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să-și asigure obiectivele cât mai curând posibil.

Cele două țări sunt mari susținătoare ale Ucrainei, iar Vilnius cumpără sisteme de apărare aeriană NASAMS pentru Kiev de la o companie norvegiană.

„Încercăm să ne asigurăm că deciziile luate la summit indică clar perspectiva aderării. Purtăm discuții pe această temă cu aliații noștri”, a spus Duda.

Deși Ucraina dorește să se alăture cât mai repede posibil, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este împărțită cu privire la cât de repede ar trebui făcut acest pas.”