Ucraina atacă în forță cu elicoptere si avioane: „Elicoptere ucrainene au lovit grupuri mari de forțe inamice în regiunea Herson, iar avioane – depozite de munitții în regiunea Mikolaiv”

În timp ce situatia din estul Ucrainei ramane in mare parte neschimbata, armata ucraineana a anuntat marti dimineata ca a intreprins in timpul noptii cateva atacuri aeriene asupra pozitiilor ruse in sudul Ucrainei, informeaza dpa, citata de Agerpres.

„Elicoptere ucrainene au lovit grupuri mari de forte inamice in regiunea Herson, iar avioane – depozite de munitii in regiunea Mikolaiv (Nikolaev)”, a anuntat marti statul major al fortelor armate ucrainene.

Pana acum, Ucraina si-a folosit propriile forte aeriene foarte rar in razboi, din cauza superioritatii in aer a Rusiei.

Dupa ce Ucraina a recucerit cateva sate de-a lungul frontierei dintre regiunile Mikolaiv si Herson la Marea Neagra, o contraofensiva rusa in directia Lozove si Bila Krinitea (din Herson) a fost lipsita de succes, in pofida sustinerii acesteia cu lovituri de artilerie si ale fortelor aeriene, potrivit raportului de marti asupra situatiei.

Potrivit analistilor de la Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW), de la Washington, armata ucraineana a reusit sa respinga marina rusa de la coasta ucraineana a Marii Negre. Acum, Flota Rusa de la Marea Neagra opereaza la o distanta de siguranta de circa 100 de kilometri de la mal, reducand presiunea asupra porturilor ucrainene.

Analiza corespunde unui raport asupra situatiei emis luni de Ministerul Apararii al Ucrainei.

Pe frontul de est, situatia ramane in mare parte neschimbata pentru fortele ucrainene, in conditiile in care trupele ruse care lupta alaturi de fortele separatiste proruse in estul Ucrainei par a fi pe punctul de a cuceri orasul Sviatohirsk (Sviatogorsk) din regiunea Donetk.

„Sviatogorsk este practic eliberat. Iar curatarea este in curs”, a declarat luni seara, pentru televiziunea rusa, liderul separatist al asa-zisei Republici Populare Donetk, Denis Pusilin.