Turnul Televiziunii din Harkov, distrus într-un atac rusesc

Turnul Televiziunii din Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, a fost distrus luni, într-un atac rusesc care nu s-a soldat cu victime, după ce a mai fost atacat în 20222, dar a rămas ”în picioare”, anunţă autorităţile regionale semnalând întreruperea semnalului.

Această structură înaltă de 240 de metri s-a surpat de la jumătate, a constatat un jurnalist AFP.

Ea a fost avariată într-un atac, în martie 2022, la începutul invaziei ruse.

”Ocupanţii au atacat o infrastrcutură a televiziunii la Harkov. În timpul alertei, angajaţii s-au ascuns. Nu au fost victime”, anunţă guvernatorul regiunii, Oleg Sînegubov.

El semnalează ”întreruperi ale semnalului la televizunea digitală”.

”Un atac aerian rus tocmai a distrus Turnul Televiziunii din Harkov, potrivit liderului regional Oleg Sînegubov. El spune că nu au fost victime. Lucrătorii s-au ascuns în timpul atacului. Semnalul TV a fost întrerupt. Înregistrări video şi fotografii pe canale locale Telegram, confirmate de autorităţi”, scrie pe X jurnalistul AFP de la faţa locului.

Oraşul Harkov, în care locuiau 1,4 milioane de persoane înainte de război, situat în apropiere de frontiera cu Rusia, este vizat tot mai frecvent de armata rusă în ultimele săpămâni.

Au fost ţintite infrastruvturi energetice şi au avut loc numeroase întreruperi de curent la sfârşitul lui martie.

”Incapabili să preia militar oraşul Harkov, ruşii se mulţumesc de-acum să lanseze la întâmplare artilerie cu rază lungă de acţiune şi rachete balistice, pentru a distruge cât mai mult posibil. Turnul Televiziunii tocmai a fost atins”, relatează acest american care locuieşte în Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat la începutul lui aprilie linii defensvive recent săpate în această regiune. Frontul se află la aproximativ 40 de kilometri de Harkov.