Turcii îl sfidează pe Putin – Deschid un centru pentru repararea dronelor turcești Bayraktar în Ucraina

Ministerul ucrainean al Apărării și compania turcă Baykar Makina au semnat un acord privind construirea unui centru de servicii pentru repararea și întreținerea dronelor Bayraktar în Ucraina.

„Înființarea centrului de servicii va fi o contribuție semnificativă la consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei și va contribui la apropierea victoriei noastre”, a declarat Konstantin Vashchenko, secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării, potrivit BBC.

Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihail Fedorov, care supervizează programul de stat Drone Army, a declarat în iunie că țara a finalizat prima etapă de formare a 10.000 de operatori de drone, cu planuri de formare a altor 10.000 de persoane în viitorul apropiat.

Săptămâna trecută, el a anunțat, de asemenea, că 1.700 de noi drone de atac și de recunoaștere au fost trimise pe linia frontului pentru a ajuta în contraofensivă. Dronele care ajung în Ucraina provin din întreaga lume, dar și companiile ucrainene au crescut brusc producția de drone de la începutul războiului.

Fabrică de drone în Ucraina

La începutul lunii iulie, presa ucraineană a relatat, citându-l pe ministrul ucrainean pentru industrii strategice Aleksandr Kamișin, că firma BaykarMakina a început să construiască o fabrică pentru a produce drone turcești în Ucraina.

„Construcţia la fabrică a început deja”, a declarat ministrul industriilor strategice din Ucraina, Aleksandr Kamişin, care a semnat la sfârşitul săptămânii trecute un acord cu guvernul turc pentru a dezvolta producţia comună de drone şi alte tehnologii militare.

Kamişin a explicat că ridicarea primei fabrici Baykar pe teritoriul ucrainean a început înainte de semnarea respectivului memorandum, în baza unui acord încheiat „cu ani în urmă” cu Turcia a cărui execuţie a fost amânată de mai multe „întreruperi şi scandaluri”.

„Uzina a început să fie construită acum, am făcut paşi reali”, a adăugat ministrul ucrainean.

Dronele turcești, rol-cheie în război

Armata ucraineană foloseşte de ani de zile produsul emblematic al companiei turceşti Baykar, dronele Bayraktar.

Dronele Bayraktar au devenit un element central în imaginarul colectiv ucrainean datorită succesului lor în primele luni de război, ca urmare a invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

În Ucraina, dronelor Bayraktar le-au fost dedicate cântece, iar imaginea lor a fost folosită pe hanorace, tricouri şi căni.