Trupele SUA pregătesc evacuarea americanilor din Ucraina

Trupele SUA din Polonia se pregătesc să-i ajute pe cetăţenii americani care ar putea fugi din ţară dacă Rusia invadează Ucraina, au declarat miercuri oficiali americani, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Oficialii citaţi, care au vorbit sub acoperirea anonimatului, au spus că trupele nu vor intra în Ucraina pentru a evacua cetăţeni americani dar vor amenaja facilităţi temporare în Polonia dacă va fi necesar.

Pentagonul a anunţat că circa 1.700 de militari, în principal din Divizia 82-a aeropurtată, vor fi desfăşuraţi din baza de la Fort Bragg, Carolina de Nord, în Polonia.

Rusia a infirmat planurile de a invada Ucraina, dar a desfăşurat peste 100.000 de militari în apropierea frontierelor acestui stat şi a menţionat că ar putea lua măsuri neprecizate dacă cererile sale nu sunt satisfăcute, inclusiv o promisiune a NATO că Ucraina nu va adera niciodată la Alianţă.

Oficialii susţin că planul a fost aprobat de Casa Albă şi face parte dintr-o strategie de planificare preventivă.

Un oficial al Casei Albe a declarat că SUA nu plănuiesc o evacuare în masă a cetăţenilor americani din Ucraina.

„Evaluăm constant situaţia de securitate în evoluţie şi plănuim pentru o serie de evenimente neprevăzute, aşa cum facem întotdeauna”, a spus oficialul în cauză.

Preşedintele Joe Biden a declarat în această săptămână că ar fi înţelept pentru americani să părăsească Ucraina.

Spre deosebire de evacuarea dezordonată a cetăţenilor americani din Afganistan de anul trecut, oficialii americani susţin că oamenii ar trebui să poată ajunge cu maşina din Polonia în Ucraina.