Trupele ruse rămân la granița cu Ucraina în timp ce SUA și NATO țin exerciții

Rusia a retras doar câteva mii de soldați de la granița cu Ucraina, au declarat înalți oficiali ai administrației Biden, în ciuda semnalelor de la Moscova de luna trecută că reducea tensiunile din regiunea instabilă.

Înalți oficiali ai Departamentului Apărării au declarat că aproape 80.000 de soldați ruși au rămas în apropierea diferitelor fâșii ale frontierei țării cu Ucraina, în continuare cea mai mare forță pe care Rusia a acumulat-o acolo de când Moscova a anexat Crimeea în 2014.

Armata rusă a ordonat ca unele unități să se întoarcă la cazarmă până la 1 mai – și s-au mutat de la frontieră – au spus oficialii. Dar multe dintre unități și-au lăsat camioanele și vehiculele blindate în urmă, un semnal că ar putea merge înapoi dacă președintele Vladimir V. Putin al Rusiei ar decide să le desfășoare din nou.

Analiștii militari au observat că desfășurarea trupelor dlui Putin a fost în mod clar intenționată să fie vizibilă, un efort de flexare musculară și o parte a procedurii de operare standard pentru Kremlin, în special la începutul unei noi președinții americane. Putin ar putea căuta modalități de a testa hotărârea domnului Biden, au spus oficialii.

Dar pericolul este că orice acumulare militară ar putea scăpa de sub control sau ar putea determina o criză mai profundă.