Externe ROPRES

Trupele ruse din Belarus reprezintă o” amenințare directă pentru Lituania” – susţine ministrul Apărării lituanian

Distribuiți acest articol!

Trupele ruse despre care Moscova şi Minskul susţin că vor participa la exerciţii militare comune sunt o ameninţare directă pentru Lituania, a afirmat miercuri ministrul apărării al acestei ţări membre a NATO, Arvydas Anusauskas, transmite Agerpres, care citează Reuters.

”În situaţia actuală, considerăm intrarea forţelor militare ruse în Belarus nu doar un factor destabilizator pentru situaţia securităţii, dar chiar o ameninţare directă mai mare pentru Lituania”, a scris Anusauskas pe Facebook.

Un înalt demnitar din Departamentul de Stat american a declarat marţi că Washingtonul este îngrijorat de un proiect de reformă constituțională în Belarus ce ar permite desfășurarea de arme nucleare ruseşti pe teritoriul acestei ţări care se învecinează cu Ucraina şi Polonia.

În plus, exerciţiile militare ruso-belaruse anunţate marţi de Minsk „sunt mult peste normă” şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusiei în fosta republică sovietică care a rămas unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei, potrivit oficialităţii americane.

Deplasările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina au determinat Occidentul să se teamă că Rusia planifică o invazie.

Moscova neagă că are o asemenea intenţie, dar la rândul său solicită garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice.

Sursa foto: Hepta

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...