Tribunalul București anulează dosarul firmelor din imperiul lui Sebastian Ghiță și restituie cazul la DNA

Judecătoarea de cameră preliminară de la Tribunalul București, Lavinia Cârciumaru, a anulat întreg probatoriul din dosarul firmelor din imperiul fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, a decis restituirea cazului la DNA și a dispus ridicarea tuturor sechestrelor, potrivit deciziei instanței. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de procurori la Curtea de Apel București, conform g4media.ro.

”1. Admite excepţia nulităţii absolute cu privire la legalitatea efectuării actelor de urmărire penală, a administrării probelor şi a sesizării instanţei. Exclude toate probele administrate în faza urmăririi penale. Restituie cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Secția de Combatere a Corupției, în vederea refacerii urmăririi penale.

  1. Revocă măsurile asiguratorii instituite faţă de inculpaţii SC Expert One Research SRL, Merconsult Team SRL, Network One Distribution, Teamneat Internațional SA, S.C. IT Infocons Services S.R.L., S.C. Future Time Comunication Technologies SRL, S.C. Viewpedia Soft S.R.L., S.C. Sungarg Systems S.R.L., Dimulescu Mariana Meri, Nedelcu Bogdan, Anastesescu Ccristian prin Ordonanţa nr. 583/P/2014 din 03.05.2017 a DNA – Structura centrală şi prin Ordonanţa nr. 13/P/2019 din 02.10.2019 a DNA – Structura Centrală. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 7.02.2022”, este decizia Tribuanului București.

Instanța nu și-a motivat încă decizia. La termenele de anul trecut, a formulat adrese către DNA, SRI și ANAF. Judecătoarea a luat această decizie după ce a amânat pronunțarea de 8 ori.

În septembrie 2020, tot după 8 amânări, judecătoarea Cârciumaru a ridicat sechestrul asupra Asesoft Internațional și 2K Telecom și a redus valoarea sechestrului pentru alte firme din imperiul lui Sebastian Ghiță. Ea a ridicat atunci și sechestrul instituit pe bunurile lui Alex Ghiță, fratele fugarului Sebastian Ghiță. Detalii aici.

Judecătoarea Lavinia Cârciumaru este cea care a anulat mai multe probe și a ținut 1 an și jumătate în cameră preliminară dosarul lui Elan Schwartzenberg, deși legea spune că această procedură durează 60 de zile. Dosarul de corupție al omului de afaceri româno-israelian s-a prescris între timp. Judecătoarea Cârciumaru a anulat și mandatul internațional de arestare emis pe numele lui Elan Schwartzenberg.

Context. În octombrie 2019, companiile IT Asesoft şi Teamnet Internaţional, fondate de fugarul Sebastian Ghiţă, fratele acestuia, Alex Ghiță, cumnatul Cristian Anastasescu, dar şi alţi interpuşi, au fost trimişi în judecată de DNA, pentru evaziune fiscală de 100 de milioane de lei.

Alături de Asesoft şi Teamnet, au mai fost trimise în judecată şi alte companii controlate de Sebi Ghiţă: „2K Telecom, Network One Distribution (fostă Asesoft Distribution), Expert One Research (fostă XOR IT Systems), Future Time Communication Technologies, Accessnet International, Sungard Systems, Infratel Net, Glar Construct, Viewpedia Soft, IT Infocons Services, Merconsult Team.

Cine sunt personajele trimise în judecată

Alex Ghiţă – fratele mai mic al deputatului administra firma 2K Telecom, intrată în insolvenţă. În februarie 2015, procurorii DNA au făcut percheziţii la sediul acestei firme într-un dosar de fraudare a fondurilor europene legat de proiectul „Internet în şcoala ta” gestionat de Ministerul Educaţiei.