Treizeci de rachete şi drone lansate în jurul Kievului, doborâte de forţele ucrainene

Un nou val de rachete şi drone a fost lansat joi noapte de către armata rusească deasupra Kievului şi în împrejurimi, transmit autorităţile ucrainene.

Oficialii de la Kiev au spus că apărarea ucraineană pare să fi doborât peste 30 de rachete și drone trase de Rusia, transmite Reuters.

Autoritățile militare ale capitalei ucrainene au transmis pe canalul de comunicare Telegram că Rusia a lansat simultan atât drone cât și rachete de croazieră.

„Potrivit informațiilor preliminare, mai mult de 30 de ținte aeriene de diferite tipuri au fost detectate și distruse în spațiul aerian deasupra și în jurul Kievului de către forțele de apărare aeriană”, au transmis acestea, conform agenţiei de presă.

Anterior, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a raportat două valuri separate de atacuri şi a menţionat că nu au existat apeluri pentru serviciile de salvare.

Trupele ruseşti au lansat aproximativ 20 de atacuri cu drone şi rachete asupra capitalei ucrainene începând cu luna mai.

Forţele ucrainene anunţă de regulă doborârea majorităţii echipamentelor aeriene folosite de Rusia în atacuri, dar în noaptea de joi spre vineri trei persoane au fost ucise şi alte 12 rănite în urma atacurilor.

Volodimir Zelenski, întâlnire cu premieri din şase ţări pe tema Coaliţiei avioanelor de luptă

Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o întrevedere cu premieri din şase state, pe tema creării Coaliţiei avioanelor de luptă F-16, cu ocazia summit-ului Comunităţii europene din Republica Moldova.

Zelenski a discutat cu premierii din Marea Britanie, Olanda, Polonia, Danemarca, Suedia şi Belgia detalii despre pregătirea piloţilor ucrainenei pe avioane de luptă F-16 şi livrările efective de astfel de dispozizive, transmite administraţia prezidenţială.

Părţile au convenit să conlucreze pentru a ajunge la o decizie oficială legată de crearea Coaliţiei, Marea Britanie şi Olanda fiind primele state care au anunţat recent că susţin o astfel de iniţiativă care ar întări apărarea aeriană ucraineană în faţa agresiunii ruseşti.