Trei, patru vaccinuri împotriva coronavirus până la finalul anului: argumentele Consiliului European

Charles Michel este președintele Consiliului European și, într-o conferință recentă, a început să ne liniștească în ceea ce privește disponibilitatea unui vaccin.

„Conform informațiilor noastre, sperăm ca între sfârșitul acestui an și începutul anului viitor, să poată fi disponibile treptat trei sau patru vaccinuri”, a asigurat președintele Consiliului European, Charles Michel, intervievat de Rtl France.

Mai mult decât atât, fostul premier belgian este optimist că noul vaccin va ajunge la toate țările UE, datorită efortului Comisiei Europene. Din câte se pare, în numele statelor membre ale Uniunii Europene au fost deja semnate contracte pentru a se asigura că, atunci când vaccinurile vor fi disponibile, vom avea acces cu toții la dozele necesare.

Cum am mai auzit și în trecut, Michel a menționat absența unei ”baghete magice” care le va permite tuturor să fie vaccinați simultan. Pornind de la această situație complexă, președintele Consiliului European a precizat că vor exista „probleme logistice care vor apărea”, deoarece unele vaccinuri vor fi administrate cu o singură doză, iar altele vor necesita două doze. „Sunt chestiuni de logistică, conservare și desfășurare a campaniilor de vaccinare. Iată de ce vreau să îi mobilizăm pe șefii noștri de stat și de guvern pentru a grăbi lucrurile”, a mai adăugat. Michel a subliniat, apoi, că „atunci când este vorba de vaccinuri, am mobilizat resurse pentru a ne asigura că nu va fi haos când vor începe să fie disponibile”, citează Rai News și Rador.

În mod realist, președintele Comisiei Europene a afirmat în urmă cu câteva zile că distribuția unui vaccin la scară largă în Europa va avea loc începând cu aprilie 2021. În acel context, Ursula von der Leyen a avertizat și faptul că evoluția pandemiei în statele europene este ”alarmantă”, motiv pentru care, a încurajat statele membre să ia măsuri îndrăznețe pentru a salva vieți.

„Situaţia COVID-19 este foarte gravă (…) Toate datele indică o puternică expansiune a virusului în toată Europa. Ne aflăm în plin val doi. Săptămâna trecută s-a ajuns la o cifră de un milion de infecţii confirmate. În săptămânile următoare aceste cifre vor continua să crească, şi aceasta foarte rapid”, a declarat într-o conferinţă de presă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.