Transportatorii amenință cu proteste, dacă nu se aplică urgent plafonarea tarifelor RCA. Aceștia sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor la carburanți

Mai multe patronate din transporturi au cerut vineri adoptarea de urgență a unei hotărâri pentru plafonarea tarifelor RCA, așa cum s-a mai întâmplat în 2017, în caz contrar aceștia amenințând cu proteste în toată țara. Tot vineri, o altă federație din transporturi a reclamat creșterea mare a prețurilor la carburanți și dublarea tarifelor RCA în ultimele 6 luni, amenințând de asemenea cu proteste dacă Guvernul nu va lua măsuri urgente.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), A.P.T.E.2002 și A.P.U.L.U.M au cerut vineri adoptarea de urgență a unei hotărâri pentru plafonarea tarifelor RCA.

„Într-o situație mai puțin dezastruoasă decât cea de acum, în anul 2017, patronatele din transporturile rutiere au solicitat Guvernului și au obținut emiterea unei Hotărâri pentru extinderea plafonării la tarifele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), cel puţin până la data de 31 decembrie 2017, pentru a se evita un blocaj iminent la acea vreme. Astăzi este mai mult decât necesară plafonarea urgentă a tarifelor RCA, pentru a evita colapsul economic.”, se arată în comunicatul celor trei organizații.
Firmele nu-și mai permit costurile, în general, pentru că totul s-a scumpit, iar transportatorii vor fi nevoiți să renunțe la afaceri, acuză patronatele.

„Nu se poate transfera totul în costurile clienților, nici în transportul de persoane, nici în cel de marfă. Am stabilit să organizăm proteste, pentru a cere Guvernului plafonarea de urgență a RCA, dar sperăm să se întâmple înainte de a protesta, dacă cei care conduc România înțeleg spre ce dezastru ne îndreptăm, iar coroborat cu pretul carburantului si a energiei , déjà devine o problema de siguranta nationala”, a declarat Vasile Ștefănescu, preșendinte COTAR, informează Hotnews.ro.

Tot vineri, și Federația Operatorilor Români de Transport – F.O.R.T. a cerut Guvernului o întâlnire urgentă pentru aplicarea soluțiilor necesare redresării și stabilizării transporturilor rutiere autohtone, acestea având o influență semnificativă în produsul intern brut al României.

„Prețul mediu al benzinei și motorinei s-a majorat în medie cu 100 euro/to în ultimele 30 de zile, venind astfel să completeze tabloul sumbru al dezastrului economic ce afectează toate sectoarele de activitate, lovite deja crunt de tarifele la energie, scumpirile materiei prime și lipsa lichidităților.


În țară, disperarea unor transportatori a condus la utilizarea CLU (păcură) în locul motorinei tradiționale ca și soluție pentru situația economico financiară creată de contextul actual.


Tarifele RCA s-au dublat în ultimele 6 luni, în frontiere se pierde timp prețios în cozi kilometrice, în timp ce problematica abuzurilor ANAF în raport cu diurnele acordate șoferilor nu s-a rezolvat încă în Parlament și toate acestea, pe fondul unei presiuni uriașe din partea Uniunii Europene pentru eliminarea transportatorilor români din rândul prestatorilor de servicii intracomunitare.”, se arată în comunicatul FORT.


Transportatorii amintesc că Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenţei 21/1996, modificată şi completată în 2016, unde la art. 4, alineatul 3, este prevăzut că pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale (situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei) Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora.

Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.

Dacă Guvernul nu va plafona prețurile RCA, transportatorii susțin că vor protesta în toată țara.