ROPRES

”Toate indiciile pe care le avem sunt că ruşii sunt pregătiţi să atace Ucraina” ”în zilele următoare”, avertizează Biden

Distribuiți acest articol!

Riscul unei invazii a Ucrainei de către Rusia este ”foarte ridicat” şi se poate concretiza ”în zilele următoare”, avertizează joi preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

Şeful statului american ridică astfel nivelul alertei, într-un moment extrem de tesniune.

Întrebat dacă preconizează un atac rus în Ucraina, el a răspuns că ”da. Sentimentul meu este că asta se va întâmpla în următoarele zile”.

Până acum, preşedintele american a avertizat în mai multe rânduri cu privire la riscul unei invazii, însă aprecia că Vladimir Putin nu a luat încă o decizie în acest sens.

Înainte de a pleca de la Casa Albă într-o vizită de câteva ore în Ohio (nord), Biden a declarat presei că ”nu a prevăzut” să-l sune pe omologul său rus Vladimir Putin.

”Toate indiciile pe care le avem sunt că ei (ruşii) sunt pregătiţi să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a adăugat Joe Biden.

Întrebat despre psobilitatea unei soluţionări diplomatice a acestei situaţii tot mai tensionate, şeful statului american a declarat că ”da, există una”.

MOSCOVA AMENNŢĂ SĂ ”REACŢIONEZE” DACĂ NU-I SUNT ACCEPTATE REVENDICĂRILE

Washingtonul a ridicat foarte mult tonul, de câteva ore, joi, şi dă asigurări că Rusia, departe de a-şi fi retras trupele de la frontiera Ucrainei, aşa cum a anunţat, a continuat, din contră, să-şi consolideze dispozitivul.

Statele Unite avertizează, de asemenea, cu privire la organizarea de către Rusia a unor operaţiuni-pretext, care ar putea fi folosite drept o justificare a unei invazii a Ucrainei.

Rusia a negat din nou, joi, faptul că intenţionează să invadeze Ucraina, însă a ameninţat totdată că va fi ”forţată să reacţioneze” – inclusiv militar -, dacă Statele Unite îi resping revendicările în domeniul securităţii şi diplomatice.

Or Washingtonul a respins deja drept ”inacceptabile” marea majoritate a acestor revendicări.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...