ROPRES

Titus Păunescu (AUR): România pierde șansa de a intra pe harta marilor producători de baterii pentru piața auto

Distribuiți acest articol!

Nici măcar un singur proiect pentru construirea unei fabrici de baterii nu și-a găsit loc în cele 1,62 miliarde de euro alocate domeniului energetic prin PNRR, dar nici în cele aproximativ 15 miliarde de euro accesibile prin Fondul de modernizare energetică pe care i-ar putea primi România, anunță deputatul AUR Titus Păunescu, care solicită ministrului Economiei Florin Spătaru clarificări în acest caz.

Domnule ministru, în contextul în care  Europa a luat decizia de a avea o poziție relevantă în producția mondială de baterii pentru piața auto, de ce astfel de proiecte nu se regăsesc în strategiile ministerului pe care îl conduceți, de ce nu s-au accesat fonduri pentru a dezvolta astfel de inițiative și dacă intenționați, în viitorul apropiat, să accesați fondurile disponibile pentru astfel de proiecte”, a întrebat deputatul AUR Titus Păunescu.

În Europa, industria bateriilor cunoaște o creștere accentuată, capacitatea de producție anuală de 600 GWh (milioane kWh), a primelor 20 proiecte cunoscute, reprezentând doar 50% din cererea de bază estimată pentru 2040 pe piața continentală.

Deja, există planuri clare de a dezvolta 35 de proiecte de fabrici de celule de baterii în următorii ani, Germania, Suedia, Norvegia, dar și Ungaria, Slovacia și Polonia fiind țările care au luat inițiativa de a lansa și dezvolta primele astfel de proiecte.

PNRR, în varianta aprobată de Comisia Europeană, vorbește despre o investiție în capacități de producere a bateriilor de 2.000 MW pe an în România. Există un singur producător de baterii în România și singurul din sud-estul Europei și produce baterii cu o capacitate totală de de 200 MW pe an. Din punct de vedere al pieței, se se așteaptă o creștere anuală de 17% până în 2029 a cererii, datorită creșterilor de două cifre preconizată în industriile legate de baterii. La nivel de SEN integrarea bateriilor va însemna flexibilitatea rețelei și posibilitatea de a integra capacități suplimentare din regenerabil – ceea ce nu mai este posibil în acest stadiu dată fiind starea rețelei.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...