Titus Păunescu (AUR) avertizează: Se pregătește un nou tun financiar, de data aceasta în învățământ

Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu a atras atenția, într-o declarație politică recentă, asupra unui tun financiar care se pregătește în învățământ. Este vorba despre decizia Ministerului Educației de a achiziționa 80.000 de table interactive pentru școli, în condițiile în care multe unități de învățământ, în special din mediul rural, nu întrunesc condițiile necesare pentru desfășurarea cursurilor.

În timp ce în anul 2022 încă există școli cu grupuri sanitare în curte, ministrul Sorin Cîmpeanu a decis că poate aloca o sumă considerabilă pentru a achiziționa astfel de dispozitive electronice. Ministerul pe care îl conduce primește de la bugetul de stat sub 3% din PIB, în loc de 6% cât prevede legea, însă acest aspect este irelevant pentru clasa politică.

„Pentru că încă avem școli unde încălzirea e pe lemne, pentru că încă avem școli unde grupurile sanitare sunt în curte, pentru că încă avem școli supraaglomerate pentru că alte școli s-au desființat, iar elevii sunt nevoiți să facă naveta chiar și zeci de kilometri, pentru că cei mai buni profesori pleacă din sistem scârbiți de bătaia de joc la care sunt supuși și, nu în ultimul rând, pentru că nici acum nu sunt alocați educației cei 6% din PIB, așa cum prevede legea, deci, pentru toate acestea, ministrul educației, s-a hotărât să cumpere 80.000 de table interactive și, citez, cu aceste table, elevii vor putea, în timp real, să preia informațiile pe laptop, tabletă sau telefonul mobil”, a punctat deputatul AUR, care a subliniat că ministrul este decuplat de la realitate.

Titus Păunescu consideră că actualul ministrul al educației este un „demn continuator al tovarășei Andronescu”, un personaj care a contribuit la scăderea calității educației din România.

„N-a fost în stare să construiască o școală nouă, n-a fost în stare să asigure minima bună funcționare  unei clase prin evitarea supraaglomerării, chiar dacă regulamentele specifică clar că nu pot fi mai mult de 25 de elevi într-o clasă, n-a fost în stare să coordoneze elaborarea celebrelor planuri cadru, iar atunci când membrii corpului profesoral, acei profesori anonimi care nu dețin funcții, dar care încă mai cred în meseria pe care o practică și în misiunea lor, i-au atras atenția asupra greșelilor, domnul ministru a făcut ce știe mai bine, adică nimic – a retras planurile din dezbaterea publică, promițând o revenire asupra lor. Care, evident, nu s-a mai întâmplat”, a spus deputatul.

Păunescu l-a criticat dur pe Sorin Cîmpeanu care pare că uită cu desăvârșire că în România nu avem numai elevi care vin la oră cu laptopuri și tablete performante, iar orele se țin în școli moderne, cu internet de mare viteză, așa cum sunt cele câteva pe care le putem număra pe degete!

Realitatea este cruntă: învățământul românesc este în pragul colapsului după 30 de ani de experimente nereușite și doi ani de pierdut timpul în online, subliniază Titus Păunescu.

Principalele probleme cu care se confruntă educația țin de lipsa de pregătire și dedicare a profesorilor, rata ridicată a abandonului școlar și numărul extrem de ridicat de elevi care ies de pe băncile școli analfabeți funcțional.

În opinia sa, achiziționarea celor 80.000 de tablete se va face sub umbrela unui tun financiar, are se pregătește sub aspectul calului troian al ”modernizării”, și nu în beneficiul elevilor.