Tirurile de artilerie rusești în Ucraina au scăzut cu aproape 75%, susțin oficialii americani și ucraineni

Tirurile de artilerie ale Rusiei în Ucraina au scăzut dramatic față de nivelul ridicat din timpul războiului, în unele locuri cu până la 75%, potrivit oficialilor americani și ucraineni, transmite The Guardian.

Scăderea bombardamentelor este o dovadă în plus a poziției din ce în ce mai slabe a Rusiei pe câmpul de luptă la aproape un an de la invazia sa, au declarat oficialii pentru CNN.

Oficialii nu au oferit o explicație clară sau unică în spatele scăderii izbitoare a tirurilor de artilerie. Este posibil ca Rusia să raționalizeze cartușele de artilerie din cauza rezervelor scăzute sau ar putea face parte dintr-o reevaluare mai amplă a tacticilor în fața ofensivei ucrainene de succes.

La începutul acestei luni, Rusia a suferit cele mai mari pierderi militare de la începutul războiului din Ucraina, când un atac mortal cu rachete ucrainene a lovit Makiivka, un mic oraș din regiunea Donetsk, în estul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a declarat că 63 de soldați au fost uciși în această lovitură.

Lovitura de la Makiivka a distrus proviziile rusești și a ridicat întrebări în rândul bloggerilor militari ruși cu privire la competența de bază a oficialilor militari de top.

Referindu-se la stocurile din ce în ce mai mici ale rușilor, un oficial american din domeniul apărării a declarat:

”Aceasta are loc în condițiile în care Ucraina se bucură de un sprijin militar sporit din partea aliaților săi occidentali, în timp ce Marea Britanie se gândește să trimită pentru prima dată tancuri de luptă, iar Germania și SUA au anunțat că vor furniza trupelor ucrainene vehicule blindate de luptă”.

Oficialii americani consideră, de asemenea, că încetarea focului de 36 de ore anunțată de Vladimir Putin săptămâna trecută pentru a marca Crăciunul ortodox a fost o încercare de a face pe placul populației creștine numeroase din Rusia, relatează canalul de știri.