Timp de nouă ani, un fost ofițer SIE a fost mâna dreaptă a lui Renate Weber, Avocatul Poporului. Acum, ea cere demiterea lui pe motiv că o sfidează

Timp de nouă ani, un fost ofițer SIE a fost mâna dreaptă a lui Renate Weber, cea care ocupă din 2019 funcția de Avocat al Poporului: Daniel Iovănescu a fost consilierul ei, la Parlamentul European, din 2014 în 2019, iar din 2019 a avut diferite funcții la instituția Avocatului Poporului.

În noiembrie 2022, la propunerea lui Weber a fost promovat adjunct al Avocatului Poporului.

În 2020, Renate Weber a atacat la CCR legea de impozitare a pensiilor speciale, iar Curtea i-a dat dreptate.

Un fost ofițer SIE, mâna dreaptă a lui Renate Weber


În biografia lui Daniel Iovănescu se arată că din august 1995 în mai 2004 a lucrat la SIE, unde a deținut „funcţii de conducere în ultimii 3 ani de activitate”. El are o avere impresionantă, inclusiv șapte mașini și mai multe vile, una din acestea având o suprafață de 669 mp.

Weber cere acum revocarea sa, de către Parlament, acuzându-l de de „nerespectarea şi sfidarea exclusivităţii decizionale a Avocatului Poporului”, dar şi de „subrogarea, cu încălcarea legii, în atribuţiile exclusive ale Avocatului Poporului”.

„Atitudinea constantă a domnului adjunct Daniel Iovănescu face imposibilă colaborarea dintre Avocatul Poporului şi acesta, cu consecinţa apariţiei unor disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei. (…) Din păcate, de la data numirii sale în funcţia de adjunct al Avocatului Poporului, domnul Daniel Iovănescu a dovedit, prin actele întocmite sau avizate în calitate de adjunct: încălcarea cadrului legal de organizare şi funcţionare care guvernează statutul Avocatului Poporului, contestând în permanenţă autoritatea Avocatului Poporului şi vulnerabilizând activitatea instituţiei”, se arată în cererea de revocare.

„În general, serviciile de informaţii şi de la noi, dar şi din alte ţări au foarte multe puteri. Întrebarea este dacă ele folosesc aceste puteri şi până acum se pare că nu le-au folosit, tocmai pentru a preveni cât mai multe dintre posibilele atacuri teroriste, care e adevărat, sunt puse la cale în această perioadă şi chiar se şi petrec”, spunea Renate Weber la RFI, în 2016.

„Eu de mai multă vreme am afirmat în legătură în general cu serviciile de informații, nu doar ale noastre, că mi se pare că de fapt asistăm la un eșec răsunător al activității acestora”, a mai spus ea.

Weber, poziție anti-SUA


În 2018, ea s-a făcut remarcată atacând puternic parteneriatul cu SUA: „Știu că e partenerul nostru strategic…dar nu prea înțeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neștire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta. Înțeleg că ne apără de ruși. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului.

Apropos, totuși…e defensiv sau cum? Sunt convinsă că Rusia are un interes major să destabilizeze Uniunea Europeană, inclusiv destabilizând state membre, în diferite feluri, iar noi suntem o bună țintă, dar întrebarea mea e cum ne-au ajutat până acum americanii să contracarăm acțiunile rușilor? Cum ne-au ajutat să nu mai fim vulnerabili la manipulările lor? Cumva cumpărând armament? Așa pare.”

Foto: Facebook