The New York Times: România, pe cale să devină o putere energetică în Europa, deşi are cel mai dur regim fiscal din UE

Într-o amplă analiză pe teme energetice, The New York Times (NYT) descrie eforturile României de a produce mai multă energie atât pentru consumul propriu, cât şi pentru alte state europene, „la peste 30 de ani de când domnul Ceauşescu a încercat să izoleze România de influenţa Uniunii Sovietice”, arată Adevărul.

„Un şir de cupole uriaşe de beton se profilează de-a lungul Canalului Dunăre-Marea Neagră din Cernavodă, la aproximativ două ore est de Bucureşti. Două dintre structuri găzduiesc reactoare nucleare care alimentează reţeaua electrică a României. Alte două au fost începute cu zeci de ani în urmă şi încă aşteaptă finalizarea – deşi, poate, nu pentru mult timp. „Avem planuri majore”, a spus Valentin Nae, directorul Centralei Nuclearo-Electrice (CNE) Cernavodă. Complexul nuclear a fost conceput în timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu, dictatorul comunist care a condus România timp de un sfert de secol înainte de a fi răsturnat şi executat în 1989.

Strategia domnului Ceauşescu a fost de a izola România de influenţa Uniunii Sovietice, punându-l să genereze. propria sa electricitate. La peste 30 de ani, pe măsură ce o mare parte din Europa caută să taie legăturile cu energia Rusiei, România beneficiază de gândirea domnului Ceauşescu. Cele două reactoare furnizează foarte ieftin aproximativ 20 la sută din energia electrică a României. Invazia Ucrainei de către Rusia, care împarte o graniţă de aproape 400 de mile cu România, a întărit forţa României pentru independenţa energetică. Planurile sale energetice ambiţioase includ finalizarea a două dintre centralele de la Cernavodă şi deschiderea drumului către un nou tip de tehnologie nucleară numită reactoare modulare mici. De asemenea, doreşte să profite din plin de zăcăminte substanţiale de gaze offshore din apele adânci ale Mării Negre”, scrie The New York Times.

Unii văd România, o naţiune de 21 de milioane aproximativ de dimensiunea Oregonului, ca având potenţialul de a deveni o putere regională energetică care ar putea ajuta vecinii din estul şi sudul Europei să devină dependenţi de Moscova. „Este un obiectiv împărtăşit la Washington şi în rândul unor investitori, care văd oportunităţi de afaceri şi strategice într-un colţ de lume care s-a aprins în ultimele luni”, notează publicaţia americană. Proprietarul complexului nuclear de la Cernavodă, o companie controlată de stat numită Nuclearelectrica, plănuieşte să cheltuiască până la 9 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) pentru iniţiativele nucleare în acest deceniu.

„Pentru România, cu siguranţă vă voi spune, aceste proiecte sunt super importante”, a spus Cosmin Ghiţă, directorul executiv al Nuclearelectrica. Acesta a declarat că energia nucleară ar putea ajuta România să atingă o varietate de obiective, de la reducerea emisiilor de carbon până la „combaterea agresiunii ruse în regiune” în chestiuni energetice. Războiul din Ucraina a creat un impuls pentru a întrerupe anii de impas şi a intensifica forajele în Marea Neagră pentru a debloca depozite potenţial bogate de gaze naturale pe care România le-ar putea exporta.

„Vom furniza securitate energetică pentru cartier”, a declarat Virgil-Daniel Popescu, ministrul României al Energiei, într-un interviu, după ce parlamentarii au adoptat o legislaţie menită să încurajeze investiţiile în producţia de gaze.

Investitorii se tem de taxele prea mari Cu toate acestea, munca în România se va dovedi probabil o provocare pentru companiile din Statele Unite şi alte ţări occidentale, scrie publicaţia. „Guvernul are reputaţia de a saluta investitorii externi cu taxe mari şi reglementări dificil de implementat. Aceste politici, probabil rezultatul temerilor că românii ar ajunge să plătească prea mult, deoarece giganţii energetici au luat acasă profituri considerabile, au alungat probabil companiile externe. Luna trecută, de exemplu, Exxon Mobil şi-a vândut pachetul de 50 la sută din Neptun Deep, un proiect de la Marea Neagră care a fost prezentat drept cel mai mare zăcământ nou de producţie de gaze naturale din Uniunea Europeană. În scurtul săi anunţ, Exxon a spus că doreşte să se concentreze pe proiecte cu „un cost redus de aprovizionare”.

Regimul fiscal din România este considerat cel mai dur din Europa.