ROPRES

The Guardian scrie că Halep e suspectă de dopaj și la Wimbledon: „Avea de 46 de ori mai mult roxadustat decât o femeie de înălțimea și greutatea ei”

„Mămăliguța cu brânză și smântână îmi place” spune Simona Halep în mesajul de Ziua României
Distribuiți acest articol!

Șansa Simonei Halep a fost că, dacă în privința US Open 2022 ”dopajul a fost fără echivoc”, același tribunal londonez a spus că la Wimbledon 2022 ”există motive solide de suspiciune, dar nu suntem confortabili cu ideea certitudinii dopajului”.

Cele 126 de pagini în care tribunalul sportiv care a suspendat-o la 4 ani de inactivitate pe Simona Halep au fost analizate și de cotidianul britanic The Guardian.

Testul efectuat pe o voluntară

Ziarul scrie că experții care au analizat probele au realizat un experiment. Ei au rugat o voluntară să folosească același colagen despre care echipa lui Halep a fost contaminat cu roxadustat, substanța interzisă de WADA.

”Ca parte a cazului, unei femei de o înălțime și o greutate similare (n.r. 1,68m și aproximativ 60 kg) i s-a administrat aceeași cantitate de Keto MCT pe care Halep spune că a luat-o înainte de testul pozitiv. Cu toate acestea, studiul de control a constatat că valorile medicamentului interzis în testul de urină al lui Halep au fost între „46 și 85 de ori mai mari” decât în ​​cea mai mare valoare a urinei voluntarului”, scrie The Guardian, citând concluziile tribunalului sportiv.

Produsul Keto MCT Schinoussa produs de firma Quantum Nutrition din Canada

Nici The Guardian și nici ITIA sau tribunalul nu numesc suplimentul pe care echipa de la Academia Mouratoglou i-a dat-o lui Halep.

Gazeta Sporturilor a identificat suplimentul. Substanța se numește Keto MCT Schinoussa (colagen) și este produs de firma Quantum Nutrition, din Ontario, Canada. Produsul Keto MCT Schinoussa pe care l-a luat Halep a fost livrat sub formă de pudră și apoi dizolvat.

Dar această acuză, referitoare la Keto MCT, despre care Halep a spus că a fost contaminat cu roxadustat. Experții au descoperit și o iregularități în pașaportul biologic. Acest pașaport grupează câteva date de sînge ale sportivilor, printre care procentul de globule roșii din sînge.

Datele Simonei Halep, susține tribunalul, au variat nepermis, ca efect al unei substanțe interzise. În cazul pașaportului biologic, pedeapsa se dă și fără să se cunoască exact substanța.

Cazul Wimbledon

Abaterile analizelor de sânge au fost în timpul Wimbledon și US Open, scrie și The Guardian. ”Tribunalul a bănuit că Halep a utilizat o metodă dopaj sanguin la Wimbledon de anul trecut”, titrează ziarul britanic.

El notează însă că, dacă în cazul US Open verdictul de dopaj dat de experți a fost clar și a convins pe deplin tribunalul, în privința turneului de la Wimbledon, din același an, 2022, probele panelului de trei experți care au analizat cazul nu au mai fost la fel de convingătoare pentru tribunal.

”Afirmații fără echivoc din partea grupului de experți despre dopajul sanguin”

Au lipsit analizele de sînge exact din perioada de primăvară – vară și atunci datele nu au consistență suficientă încât pedeapsa să se refere explicit la turneul de la Wimbledon.

În privința celeilalte perioade însă ”există afirmații fără echivoc din partea grupului de experți despre dopajul sanguin”.

Pentru fiecare dintre cele două culpe sportive reținute în dreptul Simonei Halep, roxadustat și pașaportul biologic, pedeapsa este de 4 ani și se cumulează. ITIA a cerut cumularea la 6 ani, iar tribunalul a decis 4 ani de suspendare.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...